четвер, 13 червня 2019 18:40

Розкрадання в оборонці: розповіли про прорив слідчих ДБР

Розкрадання в оборонці: розповіли про прорив слідчих ДБР
Слідчі ДБР здійснили прорив у справі про розкрадання в оборонці. Фото:

Слідчі 2-го управління Державного бюро розслідувань довели, що директор Харківського БТЗ та його заступник нажилися на продажі самим собі старих прицілів на 9 млн грн.

Про це слідчі дізналися, коли вивчали можливі зловживання НАБУ у скандальній справі. Повідомила перший заступник голови ДБР Ольга Варченко в інтерв'ю "Цензор.НЕТ".

"Насправді це хороша робота наших слідчих й оперативних співробітників під керівництвом Олександра Туру. Все виявилося просто: на Харківському бронетанковому заводі (ХБТЗ) стояли старі танки на зберіганні, з них зняли приціли і переставили на ті, що перебували там на ремонті. Грубо кажучи, вони самі собі їх продали. Гроші від продажу пішли на "Оптимумспецдеталь" і ще на 4 підприємства, які жодного стосунку до оборонної сфери не мають. Нам потрібно було встановити, чи могли детективи НАБУ якісно розслідувати це провадження. Як можна підтвердити або спростувати наявність цих прицілів?" – розповіла Варченко.

За її словами, у самих договорах з "Оптимумспецдеталлю" та іншими підприємствами номери прицілів не вказані, але в актах приймання заводом вони фіксуються. Досить було все це зіставити, щоб з'ясувати, що це ті приціли, які стояли на старих танках, що зберігалися на заводі.

"Ми призначили експертизу, яка підтвердила збиток на 9 млн грн, тому що частина прицілів стоїть на танках, що перебувають на сході. Щоб ви розуміли, ці первинні документи НАБУ вилучило ще 2016-го", – зазначила Варченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аудит Укроборонпрому виявив недбальство військових

"Коли ми вивчали це провадження, встановили, що детектив, який його розслідував 2016-го, призначив експертизу зі встановлення збитку в жовтні того ж року. Експерт в листопаді попросив надати йому первинні документи. У лютому детектив пише лист про те, що йому потрібно зібрати ці документи, у зв'язку з цим він експертизу відкликає. Цей детектив звільнений. Проекти підозр ми підготували і передали в САП", – додала Варченко.

Як зазначається, керівник САП Назар Холодницький вже пред'явив підозри директору Харківського БТЗ (на той момент) і його першому заступнику. Також після оголошення попередніх результатів цього розслідування, директор бюро Роман Труба вирішив звільнити начальника слідчого управління Олександра Туру.

Варченко зауважила, що вилучене провадження повернули в НАБУ, тому що це їх підслідність

"Зараз за їхніми діями видно, що вони намагаються "наздоганяти" розслідування. Сподіваюся, що доведуть", – підсумувала вона.

Державне бюро розслідувань дало оцінку діям детективів НАБУ у справі про розкрадання в оборонній сфері. Про це розповів генпрокурор України Юрій Луценко.

Зараз ви читаєте новину «Розкрадання в оборонці: розповіли про прорив слідчих ДБР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути