середа, 03 листопада 2021 08:59

"Розкидають соплі": ресторан оголосив себе місцем вільних людей та пускає без ковід-сертифікатів і масок
12

Столичний вегетаріанський ресторан Nebos 30 вересня оголосив, що обслуговуватимуть людей у масках і без, вакцинованих і тих, хто не хоче щеплюватися.

Своє рішення заклад оприлюднив на власній сторінці у Facebook.

"Місце вільних людей. Нещодавно на дверях нашого закладу з'явилася дуже важлива табличка. Вона потрібна для того, щоб усі наші люди зрозуміли, що це місце для них. Нам не важливо маєте ви маску чи ні, вакцинувалися чи ні - ми завжди відкриті для людей які беруть відповідальність за своє здоров'я. Адже саме це право є у кожної вільної людини. Тож любимо, та завжди відкриті для вас", - йдеться у дописі.

Після переходу Києва до червоної зони карантину — ресторан не змінив позиції. І готовий приймати відвідувачів без ковід-сертифікатів, масок, негативних експрес-тестів, чи довідок про перенесений коронавірус. Утім при вході клієнтів просять підписати заяву, де вони підтверджують, що несуть повну відповідальність за своє здоров'я та за будь-яких обставин не матимуть претензій до персоналу, власників та інших людей в закладі.

Відео про перевірку ковід-сертифікатів у Києві. Про ресторан дивіться із 1:00 хв.

Також у Nebos мають роздруковані пам'ятки для клієнтів — як потрібно реагувати, коли вимагають ковід-сертифікати та як спілкуватися з представниками поліції. Є і витяги з українських законів.

Між тим за добу 2 листопада в Україні виявили 23 393 нових хворих на коронавірус. Із них 2024 людини захворіли в Києві.

Кореспонденти Gazeta.ua побували у ресторані та поспілкувалися із власником, персоналом і відвідувачами.

Nebos знаходиться у центральній частині Києва на вул. Мала Житомирська. Вхідні двері ресторану майже повністю заклеєні оголошеннями та різними попередженнями.

"Nebos запрошує усіх наших гостей, незалежно від наявності чи відсутності "маски" і "вакцинації" (участі у медичному експерименті), які взяли на себе особисту відповідальність за своє життя, здоров'я і свободу відвідати простір вільних людей", - написано на одній із наклейок.

Автор: Дмитро АНОХІН
  Ресторан Nebos працює у цетрі Києва. У меню тут тільки вегетаріанська їжа
Ресторан Nebos працює у цетрі Києва. У меню тут тільки вегетаріанська їжа

Ресторан невеликий за площею. У приміщенні горить тьмяне світло з фігурних ламп. Голосно гуде кавова машина та соковитискач. Бармен ставить на стійку склянки з буряковим та апельсиновим фрешами. Туди-сюди метушиться офіціантка у довгому фартусі та паперовим меню у руках. Намагається протиснутись між людьми. Їх чимало — усі столики зайняті. Ще кілька клієнтів стоять у короткій черзі біля бару. Чекають можливості сісти за одне із місць, яке звільниться. Майже усі відвідувачі без масок. Натомість значна частина персоналу їх одягнули.

Автор: Дмитро АНОХІН
  На вхідних дверях висять оголошення про позицію закладу пускати людей без тестів та сертифікатів вакцинації
На вхідних дверях висять оголошення про позицію закладу пускати людей без тестів та сертифікатів вакцинації

Гості виглядають "дорого" - усі в брендовому одязі. Більшість особисто підходять привітатися з власником закладу Максимом Богдановичем. Він стоїть в приміщенні у сірій кофтині та джинсах. Має коротку зачіску та охайно вибриту бороду. Веде трьох чоловіків до маленького столика біля входу. Із купи документів допомагає знайти аркуш із заявою про згоду нести особисту відповідальність за власне життя і здоров'я. Відвідувачі читають її у голос, а потім підписують.

Ми не пішли проти системи. Просто працюємо, як і раніше

Така ж сама заява висить над столом на стіні. Навколо - свої підписи з коментарями підтримки поставили клієнти.

- Ви молодці!, - тисне руку Максимові чоловік із сивим волоссям. Дякує власнику за позицію ресторану й виходить на вулицю.

Автор: Дмитро АНОХІН
  У ресторані завжди багато людей. Більшість із них не дотримуються маскового режиму
У ресторані завжди багато людей. Більшість із них не дотримуються маскового режиму

- Ми не пішли проти системи. Просто працюємо, як і раніше, - каже Максим. - Простір вільних людей - це ніяка не концепція ресторану. Ми всі вільні від народження. Ви як вважаєте? Я не робив щеплення, але не проти вакцинації. Тут кожна людина має дослухатися до себе. Я відчуваю, що мені не треба. І ми не наражаємо нікого на небезпеку. Даємо право зробити вибір. Співробітники підтримують цю позицію, не бояться.

Після оприлюдненої позиції ресторану - до нього періодично приходять поліцейські, Нацгвардійці та працівники Держпродспоживслужби.

- Останні прийшли з раптовою "плановою" перевіркою. Сказали їм, що усі питання тільки через суд. Штрафів не боїмося. Це дрібниці у порівнянні зі свободою, - веде далі Максим. - Правоохоронці просили зняти табличку (вона з написом "Місце вільних людей" - висить на вхідних дверях до ресторану. - Gazeta.ua). Я відмовився.

Штрафів не боїмося. Це дрібниці у порівнянні зі свободою

Ресторан можуть спробувати закрити силою, допускає бізнесмен.

- Варіанти є різні, але зараз ситуація має великий розголос. Якщо закриють - буде видно, що собою представляє система в країні. Ми готові до всього. Інші заклади теж просили у нас інформацію, як подібним чином організувати роботу. Я допоміг.

Ресторан Nebos працює у цетрі Києва. У меню тут тільки вегетаріанська їжа
Фото: Дмитро АНОХІН
На вхідних дверях висять оголошення про позицію закладу пускати людей без тестів та сертифікатів вакцинації
Ресторан має невелику площу. У меню тільки вегетаріанські страви. Навіть у каву тут додають мигдальне або кокосове молоко, замість коров’ячого
Кожен із відвідувачів має підписати на вході заяву, що сам несе відповідальність за своє здоров'я і не матиме претензій ресторану за будь-яких обставин
У Nebos працюють біля 20 людей. Більшість - старожили

Пост про вільне відвідування закладу — у кілька разів збільшив кількість його відвідувачів, додає Максим Богданович.

- Люди дякують. Отримали дуже велику підтримку від них. Ми даємо підписати заяви усім клієнтам аби усвідомлювали свою відповідальність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Двоє "слуг народу" проголосували проти боротьби з коронавірусом

Максим додає, що подібного стилю роботи дотримувалися і під час минулорічного локдауну.

Nebos працює сім років. Усе меню виключно вегетаріанське, відсутнє навіть молоко для кави. Його замінюють мигдалевим або кокосовим аналогом.

Заклад приймає замовлення на доставку продукції додому. У мені тут переважають європейські та азіатські страви. Популярний малиновий мільфей за 125 грн і тарт "Манго-маракуйя" за 130 грн. Часто люди беруть і сирну піцу за 185 грн, говорять працівники.

Майже усі ціни за страви - не перевищують 200 грн. Чашка кави коштує від 39 грн, за натуральний чай просять 75 грн.

Якби попросили сертифікат — не показав би. Не мають права вимагати

Персонал не надто охоче згоджується спілкуватися.

- Приходить багато журналістів. Потім перекручують все так, що складається враження, ніби коронавірус від нас пішов, - обурюється бармен у чорних спортивних штанях і кросівках. В ресторані працює більше шести років. - Я вакцинований. Їхав сюди на метро. Але якби попросили сертифікат — не показав би. Не мають права вимагати.

Автор: Дмитро АНОХІН
  У Nebos працюють біля 20 людей. Більшість - старожили
У Nebos працюють біля 20 людей. Більшість - старожили

Загалом у закладі працюють біля 20 людей. Більшість старожили.

- Я більше скажу - майже всі вже зробили щеплення. Але точно, як і — їх ніхто і нікому показувати не буду, - додає бармен.

Усередину ресторану зазирає чоловік у синій куртці та шапці. Чекаю поки звільниться вільне місце. Представляється Сергієм, але прізвище просить не вказувати: "Маю високу посаду у відомій молодіжній організації".

- Хочу, щоб мене накормили. Сирою їжею не захоплююсь, але ту є одна страва, яку замовляю завжди. Там є свіжа морква, пророщена гречка і якісь котлетки. Не м'ясні. Дуже смачно, - говорить. - Повертають сюди постійно. Тут дуже затишно, але трохи відсторонені офіціанти. Просто багато людей і вони завжди бігають. Не встигають.

Автор: Дмитро АНОХІН
  Після гучної заяви закладу про “місце вільних людей” - тут побільшало відвідувачів у кілька разів. Принаймні у цьому запевняє керівництво ресторану
Після гучної заяви закладу про “місце вільних людей” - тут побільшало відвідувачів у кілька разів. Принаймні у цьому запевняє керівництво ресторану

Позицію ресторану Сергій розділяє. Сам не вакцинувався, бо має медичні протипоказання.

- Багато людей розміщують аватарки: "Вакцинований - захищений". Але це брехня. Не захищені вони, - переконаний чоловік. - Люди втрачають здоровий глузд і думають, що після уколу не захворіють. Перестають дотримуватися карантинних заходів і розкидають усюди свої соплі. У мене родичка захворіла після щеплення. Ще й у тяжкій формі.

У хороші наміри влади, яка просуває вакцинальну кампанію, не вірить.

Мої питання зі здоров'ям - це моя медична таємниця

- Ця вакцинація, як профанація. Давайте усе поміняємо місцями: невакцинованих всюди пускаємо, а вакцинованих тримаємо на вулиці. Яка буде різниця? Я не дуже розумію, чому мені нічого не можна, ніхто толком не пояснив. Хай за рішенням суду у мене вимагають сертифікат. Бо мої питання зі здоров'ям - це моя медична таємниця.

Автор: Дмитро АНОХІН
  Ресторан пропонує клієнтам виключно вегетаріанські страви. Більшість із них коштують не більше 200 грн
Ресторан пропонує клієнтам виключно вегетаріанські страви. Більшість із них коштують не більше 200 грн

Метушня у залі не припиняється. Гучний дитячий сміх та розмови відвідувачів перебиває тільки звук кавомолки.

КАРАНТИННІ ЗАХОДИ ПОРУШУЮТЬ ПРАВА ЛЮДЕЙ, АЛЕ Є НЮАНСИ

Карантинні заходи, які запровадив Кабмін — порушують права громадян, які гарантовані Конституцією, розповів Gazeta.ua юрист Антон Зубков.

"Конституція — має найвищу юридичну силу. Нові правила є такими, що їй суперечать. Якщо людину оштрафують на підставі якоїсь постанови, то це можна оскаржити у суді. Суд має встановити, що норми Конституції — це норми прямої дії, які мають вищий пріоритет над постановою Кабміну", - заявив Зубков.

Відповідальний орган може накласти на них стягнення. Доведеться іти до суду

Власники подібних закладів, як Nebos, мають право не вимагати документів від відвідувачів.

"Однак вони повинні розуміти, що відповідальний орган може накласти на них стягнення. Доведеться іти до суду і доводити, що штраф незаконний і суперечить законам України. Крапку поставить суд", - додав юрист.

Антон Зубков зауважив, що відвідувачі закладів громадського харчування — мають право не розголошувати будь-які свої медичні дані. Це від них можна вимагати за умови відповідної постанови суду.

"Ресторан можуть спробувати закрити. Його дії, можливо, будуть підводити під якийсь кодекс адмінстративних правопорушень. Наприклад, звинуватять у порушенні санітарних норм. У такому разі власники можуть відстоювати права у суді. Одначе це може зайняти пів року і рік. Бізнес у цей час буде закритим", - сказав експерт.

Водночас голова правління Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук заявила виданню Заборона, що права людини, окрім сводоби від катування та рабства — не абсолютні. Тому можуть обмежуватися. Зокрема у випадку пандемії, яка загрожує життю мільйонам людей.

"Важливо слідкувати, щоб права та свободи людини були обмежені тільки до рівня, який є необхідним для захисту життя та здоров'я громадян", - заявила Матвійчук.

"ПІДПРИЄМЦІ НЕ ВИННІ" - ЕКСМІНІСТР

Ресторан законно закрити не зможуть, бо на це не має підстав, сказав Gazeta.ua міністр охорони здоров'я України 2014 року Олег Мусій.

Автор: https://www.facebook.com
  Колишній очільник МОЗу Олег Мусій вважає, що влада провалила вакцинальну кампанію. І саме це є причиною того, що з'являються підприємці, які ведуть бізнес на власний розсуд
Колишній очільник МОЗу Олег Мусій вважає, що влада провалила вакцинальну кампанію. І саме це є причиною того, що з'являються підприємці, які ведуть бізнес на власний розсуд

"Моє ставлення до позиції подібних закладів неоднозначне. З одного боку вони праві, бо рішення уряду незаконне і не має правових підстав. Кабмін і Міністерство охорони здоров'я діяли не в межах Конституції і перевищили свої повноваження. Є єдиний шлях - оголошення надзвичайного стану", - заявив Мусій.

За його словами, МОЗ та комітет з питань охорони здоров'я повністю провалили профілактичну і вакцинальну кампанію.

"Зараз намагаються перекласти свої нездарні рішення на плечі людей. Роблять сегрегацію суспільства, ділять на чорних і білих. Ми расизм цей проходили вже давно і нацизм також. Насильно можна застосовувати такі речі, тільки коли є надзвичайний стан. Його в Україні чомусь ніхто не оголошує, хоча є усі підстави. Обмеження та протиепідемічні заходи, могли би зупинити поширення коронавірусу. Цим мала би займатися відновлена санепідстанція, яку не відновлюють. Невігластво влади у медичному розумінні призводить до того, що всі роблять, що хочуть. Владі не личить так себе поводити. Тут не винні підприємці", - сказав колишній міністр.

17

тисяч гривень - мінімальний штраф за порушення нових карантинних обмежень. Максимальне стягнення становитиме 34 тис. грн. Для посадових осіб - до 170 тис. грн. Такий самий штраф заплатять люди з підробленими Covid-документами.

Зараз ви читаєте новину «"Розкидають соплі": ресторан оголосив себе місцем вільних людей та пускає без ковід-сертифікатів і масок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути