четвер, 23 квітня 2009 14:45

Росіяни заплуталися, добра їхня країна чи зла

Росіяни заплуталися, добра їхня країна чи зла
Росіяни вважають, що в світі Росія сприймається як "сила добра". Про це говорять результати опитування дослідницької компанії GlobeScan, опубліковані в середу, 22 квітня. Опитування проводилося за замовленням "Бі-Бі-Сі".

Як показує опитування GlobeScan, 66 відсотків росіян вважають, що в світі їхню країну вважають глобальною "силою добра". 13 відсотків російських респондентів вважають, що інші країни бачать в ній загрозу миру або загрозу сусідам (12 відсотків).

Соціологи відзначають, що упевненість росіян, що за кордоном у їхньоъ країни хороша репутація, відповідає зростаючому усередині країни уявленню про Росію як державу, що робить позитивний вплив в світі. Аналогічне опитування продемонструвало на початку 2009 року, що 82 відсотки росіян вважали, що Росія робить позитивний вплив в світі. У 2005-му році ця цифра складала 69 відсотків.

Зараз 28 відсотків опитаних висловили думку, що репутації Росії нашкодили конфлікт з Грузією в серпні 2008 року або недавня суперечка з Україною через поставки газу (24 відсотки).

Повідомляється, що в інших країнах думки респондентів про Росію сильно відрізняються. У 20 країнах, де опитування було проведене раніше в 2009 році, 42 відсотки опитаних поставилися до Росії негативно. 30 відсотків заявили, що Росія робить позитивний вплив в світі.

Нове опитування GlobeScan показало, що росіяни не бачать очевидного сильного партнера на міжнародній арені. Країни, які росіяни найчастіше називають як основних союзників в світі, - це колишні радянські республіки з численним російським населенням: Білорусія (38 відсотків) і Казахстан (23 відсотки).

Серед важливих гравців на міжнародній політичній арені 14 відсотків вважають основним союзником Китай, 13 відсотків - Німеччину і 11 відсотків - Францію. Майже кожен десятий вважає, що у Росії немає союзників (12 відсотків).

Що стосується побоювань з приводу економічної ситуації в Росії, то 31 відсоток опитаних росіян назвали головною проблемою падаючий рівень життя або фінансові тривоги. 17 відсотків вважають, що це високі ціни або інфляція. 23 відсотки респондентів називають головною проблемою Росії корупцію.

Більше половини працюючих росіян заявила, що зараз вони більше бояться втратити роботу, ніж в 2008 році (51 відсоток). У 37 відсотків побоювання втратити роботу ніяк не змінилися, а 8 відсотків почувають себе упевненішими в завтрашньому дні.

Директор GlobeScan Сем Маунтфорд так прокоментував результати опитування: "Очевидно, що нафтовий і газовий бум дав росіянам упевненість в тому, що їхня країна може грати велику роль в світі, а не залишатися "сплячим гігантом" в міжнародних справах, що вона представляє позитивну силу в світі. Проте у міру того, як рецесія починає позначатися на житті людей, можливо, президентові Медведєву доведеться стежити за появою ознак зростаючої соціальної напруги".

Водночас, аналогічне опитування на радіостанції "Ехо Москви" продемонструвало діаметрально протилежні результати. Респондентам пропонували відповісти на питання: "Що Росія несе світові?". Майже 68 % (1870 голосів) відвідувачів сайту радіостанції вважають, що це, швидше за все, зло. І тільки 23 % (640) упевнені, що це - добро. Ще 9 % (250) обрали варіант "важко відповісти". У телефонному опитуванні відсутність цього варіанту відповіді внесла деякі корективи у результати. Так, якщо кількість упевнених, що Росія несе зло, майже така ж, як і в інтернет-версії - 65,5% (413), то тих, що бачать в Росії посланця добра, дещо більша, а саме 34,5 % (218).

За матеріалами: Lenta.ru, Ехо Москви.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни заплуталися, добра їхня країна чи зла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути