четвер, 08 листопада 2007 10:43

Росію визнали чинником роз"єднання Європи

Європейська рада з міжнародних відносин, незалежний аналітичний центр, одним із співголов якого є колишній міністр закордонних справ Німеччини Йошка Фішер, опублікувала доповідь під назвою "Розстановка сил у відносинах Європейського союзу та

- Росії". У нім стверджується, що Росія заволоділа ініціативою у відносинах з єдиною Європою через те, що європейські країни не можуть узгоджувати свої позиції.

Як йдеться в доповіді, через неузгодженість політики європейський країн відносно Росії остання набуває все більшого впливу на кожну з них, використовуючи економічні (перш за все енергетичні) важелі і "розігруючи косовську карту".

"Росія – наймогутніший чинник, що роз"єднуює Європу, від часів Доналда Рамсфелда і іракської війни", – заявив виконавчий директор ECFR Марк Леонард. Водночас Леонард підкреслив, що якщо європейські країни домовляться про єдину політику відносно Росії, то зможуть повернути собі ініціативу, оскільки Європа могутніша економічно.

У Європі існує два підходи до відносин із Росією, йдеться в доповіді. Відповідно одному з них, Росія є загрозою, яку слід "м"яко стримувати", відповідно іншому, вона – потенційний партнер і її слід інтегрувати в європейську систему.

Крім того, аналітики виділяють п"ять груп європейських країн за їх підходом до відносин з Росією. Греція і Кіпр названі "троянськими кіньми", які найчастіше підтримують Росію. Німеччина, Франція, Італія та Іспанія, на думку авторів доповіді, будують своє стратегічне партнерство з Росією всупереч принципам єдиної зовнішньої політики ЄС. Австрія, Бельгія, Фінляндія, Словаччина, Португалія і ще п"ять країн названі "дружніми прагматиками", чиї відносини з Росією не такі близькі, як у "стратегічних партнерів", але все-таки достатньо насичені і носять насамперед економічний характер. Ще дев"ять країн, зокрема Чехія, Латвія Данія, Швеція і Велика Британія названі "стриманими прагматиками", які, хоч і зберігають значну зацікавленість в економічних зв"язках з Росією, нерідко критикують її за порушення прав людини та відступ від демократичних принципів. Нарешті, Польща і Литва названі "поборниками нової холодної війни", чиї відносини з Росією названі "відверто ворожими".

Щоб повернути собі ініціативу у відносинах з Росією, автори доповіді рекомендують європейським урядам жорсткіше вимагати від Росії дотримання взятих на себе міжнародних зобов"язань, чітко визначити умови її членства у "Великій вісімці", погоджувати свої позиції у відносинах з Росією і діяти в загальноєвропейських інтересах, жорсткіше контролювати енергетичний ринок по лінії Єврокомісії, а також надавати Туреччині, Україні та Молдавії підтримку в енергетичній сфері, повідомляє Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «Росію визнали чинником роз"єднання Європи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути