середа, 24 січня 2007 18:03

Росіяни вважають українців зрадниками. Результати опитування

Для кожного шостого опитаного жителя Росії образ України пов"язаний з її природно-географічним середовищем, яке викликає у респондентів виключно позитивні емоції.

Україна асоціюється з теплом, квітучими садами, каштанами, соняшниками і фруктами. Особливе місце займають курортні асоціації - море, засмага, спека, відпочинок. Урбаністичні образи більш ніж традиційні - мазанки, хутори, станиці і ярмарки.

У рубриці "наочний світ" росіяни ототожнюють Україну з салом та горілкою. Окрім цього, відносно часто називаються вареники, галушки та борщ.

Державно-політична символіка представлена, в основному, образами, пов"язаними з відокремленням України (колишня республіка, колишня частина великої країни, незалежність, самостійність), а також з подіями так званої Помаранчевої революції. Крім того, з назвою "Україна" виникає асоціація з НАТО, Євросоюзом і претензією на західний спосіб життя.

Серед емоційно-особових оцінок негативні думки помітно перевищують позитивні. Україна, на думку росіян - нещасна, обдурена непрофесійними політиками В цій державі панує плутанина, розлад, розбіжність і безлад. Країна користується сумнівною репутацією, погано відноситься до Росії, зрадила її, і тому дратує.

З вуст росіян звучить не мало звинувачень України в націоналізмі, продажності і зраді. Ці відповіді характерні для людей похилого віку.

Найбільш популярними політиками, судячи з кількості асоціацій, є Ющенко і Тимошенко. Окрім політиків громадяни Росії згадують Гоголя, Шевченка і Лесю Українку.

Так само, як і у росіян, для власних громадян Україна - батьківщина, рідний дім. Це говорить про позитивну спрямованість національної самосвідомості. Друге місце за кількістю відповідей займають негативні емоційно-особові асоціації. Україна асоціюється з бідністю, низьким рівнем життя, безвладдям, безправ"ям. Українці відзначають такі характеристики влади як обман, бандитизм і олігархію.

Знаковий символ України - Помаранчева революція - відсунувся на задній план. Це говорить про розчарування. Наочний світ сконцентрований в двох традиційних маркерах споживання - салі і горілці. Серед асоціацій відсутня продукція української промисловості, зате досить часто зустрічаються природно-географічні символи, які за своїм змістом співпадають з відповідями росіян.

У відповідях громадян Білорусі щодо асоціацій з Україно домінує природно-географічне середовище, пов"язане виключно з позитивними емоціями. Україна білорусів це відпочинок, курорт, море, пляж і т.д. Позитивні емоційно-особові асоціації включають образи родючості, квітучої природи, українських ярмарків. Разом з тим, оцінка діяльності української влади включає образи, безлад і бідність. Оцінка української держави в цілому співпадає з думкою росіян.

Образ України в сприйнятті білорусів досить політизується, помаранчева революція і її лідер для білорусів більш значиміший, чим для громадян самої України.

Дане опитування - це другий етап дослідження лабораторії етнічної соціології і психології Інституту комплексних соціальних досліджень під керівництвом професора Сікевича дослідження на тему "Росіяни, українці, білоруси: разом або нарізно?"

У Росії опитали 1064 осіб, в Україні 1200, в Білорусі 1225, пише Росбалт.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни вважають українців зрадниками. Результати опитування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути