Ексклюзиви
неділя, 22 вересня 2024 21:57

Спецтема: Війна Росії проти України

Росіяни втекли за два тижні: ГУР розповіло нові подробиці операції зі звільнення Зміїного

Росіяни втекли за два тижні: ГУР розповіло нові подробиці операції зі звільнення Зміїного
Острів Зміїний звільнили від росіян влітку 2022 року. Фото: ГУР

Українські розвідники розповіли нові подробиці звільнення острова Зміїний від російських окупантів влітку 2022 року.

Воїни елітного спецпідрозділу "Тимур" Головного управління розвідки Міністерства оборони України, які брали участь у звільненні острова, поспілкувалися із американським виданням The Wall Street Journal.

Зусилля України щодо повернення острова розпочалися у квітні 2022 року із затопленням флагмана флоту окупантів - корабля "Москва".

Незабаром українські розвідники ГУР МО, у співпраці з іншими підрозділами Сил оборони України, провели надскладну операцію зі звільнення Зміїного і встановили на острові український прапор.

30 червня Москва оголосила, що виводить окупаційні війська, назвавши це "жестом доброї волі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розвідники знищили у Чорному морі російський винищувач за $50 млн

"Як тільки ми почали систематично працювати з середини червня 2022 року, ми змусили росіян покинути острів за два тижні", - сказав відповідальний за операцію офіцер ГУР МО, відомий за позивним "Шекспір".

Щоб встановити контроль над Зміїним, військові дісталися західної сторони острова на човні, четверо з них на чолі з "Рамзесом" піднялися на скелю і пробралися крізь будівлі і повз техніку, яку замінували росіяни, коли відходили. У дощ і туман військові розміновували будівлі. "Рамзес" встановив на острові український прапор.

Поки тривала ця операція, погода погіршилася. Коли спецпризначенці ГУР повертались з острова на материкову частину шторм вибив два мотори їхнього човна, а потім перевернув його. Після цього військові були змушені пересісти на надувний човен без мотора - з веслами.

Військові всю ніч вичерпували воду, яка через борти потрапляла до човна, і використовували насос, щоб підтримувати човен у надутому стані. Човен віднесло у напрямку газових бурових установок, де були російські окупанти.

Після 28 год у морі військові побачили гірокоптер, який послали для пошуків команди. "Рамзес" із побратимами запустили сигнальну ракету, після чого їх помітив пілот. Так їх врятували.

Острів Зміїний на заході Чорного моря було звільнено влітку 2022 року. 30 червня після потужних ударів Збройних сил України російські окупанти поспішно евакуювали рештки гарнізону і втекли. Російське міністерство оборони втечу з острова назвало "жестом доброї волі".

4 липня операцію зі звільнення Зміїного було офіційно завершено. 7 липня 2022 року там встановили прапор України.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни втекли за два тижні: ГУР розповіло нові подробиці операції зі звільнення Зміїного». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути