середа, 23 січня 2008 13:56

Росіяни встановили світовий рекорд по споживанню алкоголю

 Росія вийшла на новий рівень пияцтва: за оцінками учасників російського алкогольного ринку, річний обсяг споживаної в Росії горілки становить від 1,85 до 2 млрд літрів, отже, кожен росіянин в середньому "приймає на груди" 17 літрів чистого спирту на  рік - це світовий рекорд.

Російські виробники горілки з своїм прозорим напоєм домінують на світовому ринку і продовжують зміцнювати лідерство, що значною мірою обумовлене тягою населення до випивки. Російські горілчані заводи збільшили 2007 року виробництво в цілому на 9,9% - до 1,31 млрд. літрів, повернувшись до рівня 2005 року. Важким був для них 2006 рік, коли держава ввела систему контролю над рухом спирту від горілчаних заводів до споживача, що викликало багатотижневі простої на виробництві.

Аналітики оцінюють російський горілчаний ринок в 16,5 млрд доларів, і, за їх прогнозами, до кінця року він повинен вирости до 17 млрд. Розуміється, це стосується тільки легально виробленої  горілки.

"Палена" горілка як і раніше залишається великою проблемою. Експерти вважають, що кожна третя пляшка випускається підпільно. У селах женуть самогон. А серед найбідніших верств населення все ще користуються популярністю чистячі і дезинфікуючі засоби з високим вмістом спирту, а також незабутній одеколон під назвою "Тройной". Надія президента РФ Володимира Путіна впоратися з цим явищем, яке щорічно забирає більше 30 тисяч людських життів, не збулася, визнають експерти.

З 1 січня державний горілчаний холдинг "Росспиртпром" підвищив ціни більш як на 10%, так що в магазинах найдешевша легально випущена півлітрівка коштує тепер 75 рублів. Частка населення, яка може викласти за легальний продукт від 70 до 80 рублів за пляшку, не росте. Найбідніші споживають самогон, купуючи ті ж півлітра за 15-20 рублів. Кому здоров"я дорожче, той знаходить шляхи до нелегальної горілки по 35 рублів за пляшку. Щоб серйозно ударити по нелегальному виробництву, податки на спирт потрібно знижувати, вважають учасники ринку.
Досі прагненню Путіна встановити державну монополію на виробництво спирту і націоналізувати весь ланцюжок по створенню доданої вартості від пшениці до роздрібного продажу горілки перешкоджало могутнє російське алкогольне лобі. Проте, піонери на цьому шляху вже є: так, у Воронезькій області горілка продається в державних магазинах, відповідно, Вороніж може стати полігоном для всієї Росії, пише Die Welt.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни встановили світовий рекорд по споживанню алкоголю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути