пʼятниця, 28 лютого 2020 12:14

Росія зрадила Туреччину в Сирії – триває стрімка ескалація. Як це вплине на Україну?

Росія зрадила Туреччину в Сирії – триває стрімка ескалація. Як це вплине на Україну?
Ігор Семиволос: Росія серйозно прорахувалася з наступом на Ідліб. Сценарій, якби РФ виграла таким методом, ставив би під сумнів усі результати війни. Фото: ВВС

Росія та союзний їй режим президента Сирії Башара Асада спробували переможно для себе закінчити війну в Сирії, зрадивши домовленість із Туреччиною. Їхній план зазнав невдачі. Проте перспектив для зменшення напруження поки що немає. Буде подальша потужна, дуже стрімка ескалація. Туреччина намагається залучити до неї Європейський Союз та НАТО.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua говорить директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.

Літаки Сирії та Росії атакували турецьких військових у сирійській провінції Ідліб. Загинули щонайменше 33 турецьких солдати. Що передувало ескалації? Чому завдали удару по силах Туреччини?

- Раніше Росія та Туреччина домовилися, що Ідліб має стати зоною деескалації. Цьому передував цілий ряд переговорів, підписані офіційні угоди. Туреччина своїми постами спостереження мала забезпечувати виконання цих домовленостей. Але ситуація змінилася. Росіяни та їхні союзники - режим Башара Асада та іранці - побачили вікно можливостей. Розраховували внаслідок наступу на Ідліб закінчити війну перемогою своєї коаліції. Остаточно ліквідувати анклав повстанців, який вони не можуть контролювати, але який підтримує Анкара. Москва та Асад вважали, що така швидка перемога означатиме посилення їхніх позицій. Мовляв, переможців не судять і з ними будуть вимушені домовлятись на їхніх умовах.

За повної підтримки Росії іранці та "асадити" почали наступ на позиції повстанців у Ідлібі. Військова операція тривала досить довго. Спіраль ескалації закручувалася з минулого року. Спроби примирення та врегулювання не були довготерміновими.

Чому не вдалося досягти перемир'я надовго?

- На Туреччину постійно посилювали тиск. Для Анкари є два ключових моменти в цьому протистоянні -потік біженців та курдське питання. Міграція до Туреччини є критичною. Це одразу б'є по економіці, стабільності, безпеці. Біженці актуалізують цілу низку проблем усередині країни. Від цього страждає рейтинг влади та самого Ердогана. Він розумів, що росіяни битимуть саме в такі болючі точки, як Ідліб. Намагався мінімізувати ризики для своєї держави, не вступаючи у пряме зіткнення з росіянами. Анкара намагалася домовитись і нівелювати бойові дії у районі консолідації повстанців. Кремль не почув позиції Анкари і почав наступ.

Москва та Асад досягли цілей?

- Турецькі спостережні пости опинились у тилу російсько-сирійських військ, що наступали. Авіаудар спричинив масштабний потік нових біженців до Туреччини. У відповідь Анкара була змушена інтенсивніше включитись у цю військову кампанію. Турки почали воювати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Туреччина відкриє кордони для сирійських біженців

Ердоган віддав наказ атакувати сирійський режим у Ідлібі. У регіоні триватиме ескалація?

- Перспектив для зменшення напруження поки що немає. Буде подальша потужна, дуже стрімка ескалація. Сторони мають мало часу для роздумів, перемовин, прийняття зважених рішень. На турецьку владу тисне вулиця. Смерть їхніх солдатів зачепила дуже чутливі струни турків. Для них зараз - період національної мобілізації. Ердоган не може не відреагувати максимально жорстко. До вчорашнього дня Туреччина воювала тільки наземним озброєнням. Сьогодні почали використовувати авіацію. Активізували четверту статтю статуту Північноатлантичного Альянсу.

У що може перерости цей конфлікт?

- Усе здається таким, що Росія серйозно прорахувалася з наступом на Ідліб. Сценарій, коли РФ виграла такими методом, ставив би під сумнів усі результати війни. Туреччина розриває відносини з Кремлем у разі подальшої ескалації. До того ситуація довкола Ідлібу - перший випадок, коли країна НАТО воює на території Сирії, використовуючи всі види свого озброєння. План росіян та Асада не спрацював, тож військові дії триватимуть і далі. Якого масштабу вони будуть, поки що не зрозуміло.

Через загострення Анкара більше не стримуватиме біженців із Сирії, які хочуть потрапити до Європи. Почнеться нова міграційна криза?

- Туреччина цим кроком хоче дати Європейському Союзу зрозуміти, що ігри закінчились. Буде вимагати, щоб Захід підтримав їх у протистоянні з курдами та російсько-сирійськими силами. У такій ситуації Європа буде змушена реагувати, виходячи з колективних уявлень про свою безпеку. Епідемія коронавірусу сильно сколихнула ЄС. Найменше вони хочуть до цих проблем додавати ще й питання біженців, яке й саме собою є досить токсичним.

А Туреччина зі свого боку відкрито шантажує біженцями Європу.

Посол США у НАТО Кейт Хатчінсон сказала, що тепер Анкара побачить, що собою реально представляє РФ. Як тепер розвиватимуться стосунки Туреччини та Росії?

- Російська Федерація зараз намагається мінімізувати наслідки цього інциденту для себе. Кажуть, що просто надали техніку, а атаку почали сирійці. Це не має ніякого значення. Бомбардували російські літаки, а хто натискав на кнопку - питання другорядне. Турецький спостережний пункт в Ідлібі був відомий росіянам. Москва та Анкара 2018 року самі домовилися про його створення. Тобто росіяни знали, що там перебувають збройні сили Туреччини.

Путін демонструє готовність до подальшої ескалації. Розраховує, що Ердоган пам'ятає так звану помідорну війну (24 листопада 2015 року Туреччина збила російський літак Су-24. Через це Кремль запровадив цілу низку санкцій проти цієї країни. – Gazeta.ua). Росіяни сподіваються, що Анкара не піде на відкрите протистояння через можливість повторення блокади. Значною мірою це залежатиме від того, наскільки вимоги Туреччини серйозно сприймуть країни НАТО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Путін - убивця". У Стамбулі пікетували консульство Росії

Туреччина скликає екстрене засідання Альянсу. Яке рішення можуть прийняти?

- Скоріше за все, держави НАТО не зможуть ігнорувати турецькі вимоги. Будуть підтримувати Анкару. Через це Ердоган зможе відчути себе вільніше щодо реалізації своїх можливостей у Сирії та протистояння РФ.

Радник турецького президента Месут Хаккі заявив, що Росія, де живуть 25 мільйонів мусульман, буде розчленована зсередини через атаку на Ідліб.

- Це просто емоційні слова. Їх не варто розглядати як реальну заяву. Атака на Ідліб та смерть турецьких військових сильно сколихнули суспільство.

Як на Україну може вплинути ситуація в сирійському регіоні, з урахуванням того, що в ній замішана Росія?

- Загострення справді могло б певною мірою зіграти нам на руку, але не зможемо скористатися можливостями, що перед нами відкрились. Наша влада не має достатньо політичної волі для цього. Адже всіма силами намагається замиритися з агресором.

27 лютого російські та сирійські воєнно-повітряні сили атакували турецьких військових у сирійському регіоні Ідліб.

Губернатор провінції Хатай Рохмі Доган повідомив, що внаслідок авіаційної атаки загинули 22 турецьких військових. Потім з'явилася інформація про 29 і про 33 загиблих.

Серед постраждалих є важкопоранені. Їх через кордон доставили в Туреччину.

У відповідь Туреччина завдала серії ударів по сирійських урядових та російських наземних об'єктах. З'явилась інформація, що турецькі війська намагалися збити російські літаки.

Туреччина запланувала консультації з НАТО щодо ситуації, що склалася. Глава Міноборони Туреччини Хулусі Акар прибув на кордон із Сирією для координації дій турецьких військових в Ідлібі.

Прессекретар владної Партії справедливості і розвитку Омер Челік заявив, що Анкара розглядає атаку сирійської армії як напад на все міжнародне співтовариство.

Зараз ви читаєте новину «Росія зрадила Туреччину в Сирії – триває стрімка ескалація. Як це вплине на Україну?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути