Ексклюзиви
вівторок, 03 червня 2008 14:52

Росія знищила 10,5 тисяч тонн хімічної зброї

Росія знищила 10,5 з 40 тисяч тонн хімічної зброї, що є у неї.

Про це сьогодні, 3 червня, повідомив начальник Федерального управління з безпечного зберігання і знищення хімзброї Валерій Капашин.

За його даними, в рамках третього етапу зі знищення хімзброї Росія до грудня 2009 року повинна знищити 45%, або 18 тисяч тонн отруйливих речовин.

А вже до 2012 року буде знищено 40 тисяч тонн хімічної зброї.

Як повідомив Капашин, для своєчасного виконання зобов"язань необхідне стабільне, "ритмічне" фінансування.

"Не дай Бог, щоб воно зірвалося, - підкреслив він. - Фінансування обов"язкове для виконання третього етапу, тому що неможливо побудувати об"єкти зі знищення хімзброї без грошей".

За його інформацією, в основному будівництво об"єктів і переробка хімзброї ведеться за рахунок держбюджету Росії. Іноземна допомога на ці цілі мінімальна. "Німеччина виділила Росії на будівництво корпусу із знешкодження відходів в місті Почеп Брянській області 140 млн євро, коли об"єкт коштує 20 млрд рублів", - сказав він.

Як повідомив Капашин, протягом декількох років переробка і знищення хімічної зброї в Росії недофінансовувалася, "що повинно було позначитися і позначилося на планах зі знищення хімзброї".

Проте, відзначив він, в 2007 році Федеральне управління отримало всі запрошувані кошти, а на поточний рік понад норму додатково виділено 10,8 млрд рублів, з яких 2 млрд направлено на будівництво об"єкту в селищі Кизнер (Удмуртська республіка), і 2,8 млрд - на будівництво об"єкту в місті Почеп Брянській області. "Це дозволить Росії виконати узяті на себе зобов"язання", - уклав Капашин.

Албанія стала першою державою в світі, що здійснила повне хімічне роззброєння. Міжнародна Організація з заборони хімічної зброї підтвердила, що в Албанії його більше немає. Країна знищила 16,68 тонн хімічного озброєння, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Росія знищила 10,5 тисяч тонн хімічної зброї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути