Ексклюзиви
понеділок, 10 липня 2006 13:34

Росія таємно запропонувала КНДР ядерну технологію

Росія таємно запропонувала КНДР ядерну технологію

Росії загрожує критика після того, як вона таємно запропонувала КНДР технологію, здатну допомогти країні-вигнанцеві захистити свої ядерні арсенали та уберегти військові секрети від міжнародного розслідування.

Російські чиновники розхвалювали це устаткування на виставці інформаційних технологій в Пхеньяні 2 тижні тому, - всього за декілька днів до того, як ця комуністична держава стривожила весь світ, запустивши ракети малої та великої дальності в Японському морі.

Заступник директора Російського федерального агентства інформаційних технологій Олексій Григор"єв, мабуть, з необережності заявив, що КНДР планує купити устаткування для безпечного зберігання і транспортування ядерних матеріалів, розроблене російською оборонною компанією, контрольованою державою.

Ця компанія "Атлас" привернула інтерес КНДР також завдяки системам безпеки та шифрувальної технології, які не були показані на виставці з міркувань безпеки.

Григор"єв заявив, що головною метою виставки 28 червня було "встановлення контактів з корейською стороною та обговорення майбутньої співпраці". Минулого тижня Росія разом з Китаєм виступила проти резолюції ООН, запропонованої Японією.

Напруженість навколо ракетних випробувань росте, і вчора уряд США розвернув есмінця USS Mustin, оснащеного системою Aegis, яка може виявляти та збивати ракети супротивника, в Йокосуці, базі американського 7-го флоту.

В п"ятницю (7.07) Джордж Буш закликав до обговорення ракетних випробувань в Раді Безпеки ООН. Він заявив, що хоче поінформувати Кім Чен Іра про те, що голос, засуджуючий проведені в середу (5.07) запуски, "не самотній".

Джерела, близькі до передбачуваного продажу устаткування, що має і військове і цивільне призначення заявили, що є ознаки таємної підтримки, яку Росія надає своєму союзникові радянських часів, тодішньому оплоту боротьби проти китайського впливу на Далекому Сході. За повідомленнями, армія КНДР цікавилася виставкою через те, що в числі експонатів було багато продуктів і технологій подвійного призначення.

Після салону, який завершився планами нових зустрічей делегацій Росії і КНДР, Григор"єв заявив, що інтерес Пхеньяну до покупки устаткування диктується необхідністю протистояти "загрозі світового тероризму". Проте російське посольство в Пхеньяні негайно назвало повідомлення "дезінформацією".

Викриття вірогідної операції суперечить офіційному російському підходу до ядерної програми КНДР. 22 червня посла КНДР в Росії Пак И Чуна викликали в МЗС в Москві і проінформували, що Росія категорично виступає проти будь-яких дій, які можуть негативно відбитися на регіональній стабільності та посилити ядерну кризу на Корейському півострові.

Виступ Росії проти резолюції ООН викликав деяке обурення в країні. Хоча російське МЗС виразило незадоволеність тим, що Москву не поінформували про запуски, воно не пішло далі заяви, що випробування поставили під загрозу рух судів в Тихому океані та порушили загальноприйняту світову практику повідомлень.

Західних експертів не здивувало те, що дві країни могли обговорювати військові операції.

Ніколас Еберштадт, експерт по КНДР в American Enterprise Institute, заявив, що політикою Росії відносно КНДР давно керує бажання відновити вплив часів холодної війни.

- Нерідко здається, що Росія більше стурбована відновленням свого впливу, ніж позитивною роллю в міжнародних справах, - сказав він.

- У нас немає підстав сумніватися в тому, що Москва веде подвійну гру з КНДР. Це не дивно, враховуючи те, що сам Володимир Путін кілька років тому виступив з божевільною пропозицією, щоб Москва, будучи покровителем і годувальником КНДР, запустила північнокорейський супутник".

Еберштадт висловив припущення, що будь-які спірні операції політично дорого обійдуться Кремлю.

- Якщо Москва хоче стати єдиним захисником тих, хто залишився в світі ревізіоністських і розповсюджуючих ядерні технології режимів, то цікаво було б побачити, як відреагують на це її європейські друзі, додав він, повідомляє InoPressa.

Зараз ви читаєте новину «Росія таємно запропонувала КНДР ядерну технологію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути