пʼятниця, 27 квітня 2007 19:26

Росія створює атомного монстра

Президент Росії Володимир Путін підписав указ "Про реструктуризацію атомного енергопромислового комплексу РФ", згідно якого буде реформовано цивільна частина Росатому. Про це повідомляє "Інтерфакс" з посиланням на прес-службу Кремля.

У Росії сформують компанію "Атоменергопром", яка проводитиме всі роботи від видобутку урану до виробництва електроенергії і будівництва нових АЕС. Це дозволить збільшити частку атомної промисловості в енергобалансі країни.

У Росатомі повідомили, що формування "Атоменергопрому" завершиться до січня 2008 року. До 1 липня 2007 року в холдинг повинні бути передані держпакети акцій приблизно 30 компаній. На другому етапі формування холдингу в нього будуть внесені держпакети ще 55 компаній, які будуть акціоновані до грудня.

Оскільки в "Атоменергопромі" буде консолідована тільки цивільна частина атомної галузі, для збереження її цілісності створять госкорпорацію. Вона повинна управляти як "Атоменергопромом", так і ядерним збройним комплексом. Для цього необхідний федеральний закон, який Держдума може прийняти під час осінньої сесії. Госкорпорация буде створена у формі некомерційної організації, вона управлятиме 100 відсотками акцій "Атоменергопрому" і його майном від імені держави.

Всі ключові рішення по головній компанії і її дочірнім структурам повинні отримувати попередню згоду президента. Він також призначатиме гендиректора "Атоменергопрома". Надалі ця функція перейде до ради директорів корпорації. Затвердити статут і розмір статутного капіталу, а також сформувати раду директорів нової компанії повинен уряд. Низці юридичних осіб, також з дозволу президента, буде дозволено володіти ядерними матеріалами, установками і пунктами зберігання.

У "Атоменергопром" мають бути включені корпорація з виробництва ядерного палива "ТВЕЛ", будівельник АЕС за кордоном - Атомстройекспорт, компанія "Росенергоатом", що експлуатує російські АЕС, та інші підприємства. Вартість активів, що вносяться до "Атоменергопрому", становить не менше 40-50 мільярдів доларів, повідомляє Lenta.ru.


Зараз ви читаєте новину «Росія створює атомного монстра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути