Ексклюзиви
четвер, 28 грудня 2023 14:38

Спецтема: Війна Росії проти України

Росія приховала сотні загиблих унаслідок підриву Каховської ГЕС

Росія приховала сотні загиблих унаслідок підриву Каховської ГЕС
Росія приховала і занизила справжню кількість загиблих після підриву Каховської ГЕС. Фото: t.me/Pravda_Gerashchenko

Росія приховала і значно занизила реальну кількість загиблих унаслідок підриву Каховської гідроелектростанції на Херсонщині.

РФ заявляла, що 59 людей потонули на підконтрольній їй території після обвалу дамби 6 червня, йдеться у розслідуванні Associated Press.

"За шість місяців після катастрофічного вибуху, який зруйнував Каховську дамбу на півдні Херсонської області, розслідування виявило, що російські окупанти навмисно занизили кількість загиблих в одному з найруйнівніших періодів 22-місячної війни. Російська влада взяла під контроль видачу свідоцтв про смерть, негайно вилучаючи тіла, щодо яких не було заяви від родичів, і не дозволяла місцевим медичним працівникам і волонтерам мати справу з померлими", - йдеться у матеріалі.

Розслідувачі поспілкувалися, зокрема, з трьома медичними працівниками, які вели облік загиблих в Олешках. З однією волонтеркою, яка ховала тіла і сказала, що пізніше їй погрожувала російська поліція, а також двома українськими інформаторами, які передавали розвіддані з цього району українській стороні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Каховське водосховище перетворюється на вербовий ліс

Розслідування встановило, що кількість загиблих становить щонайменше сотні людей лише в одному, окупованому Росією, місті Олешки. Воно було на той час одним із найбільш густонаселених серед постраждалих від повені районів із близько 16 тис. жителів.

"Точна кількість загиблих в Олешках і за його межами може ніколи не стати відомою, навіть якщо українські сили повернуть територію і зможуть провести розслідування на місці", - наголошують журналісти.

Російська влада не відповіла на прохання надати коментар журналістам.

Через підрив російськими окупантами дамби Каховської ГЕС Україна втратила від 35% до 40% запасів прісної води. Такий обсяг води Україна могла б споживати протягом року.

6 червня російські окупанти підірвали конструкції Каховської ГЕС. Підтоплені були населені пункти як на правому, так і на лівому берегах Херсонщини. За офіційними даними, внаслідок теракту РФ на Каховській ГЕС загинули 32 людини, ще 28 осіб - постраждали.

Зараз ви читаєте новину «Росія приховала сотні загиблих унаслідок підриву Каховської ГЕС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути