субота, 11 січня 2020 14:27

Росія - постачальник зброї Ірану. Треба розслідувати її роль у катастрофі

Росія - постачальник зброї Ірану. Треба розслідувати її роль у катастрофі
Уламок українського літака, на якому видно отвір від потрапляння фрагменту іранської ракети. Фото: ОП

Після того, як Іран визнав причетність до катастрофи українського літака, влада має вимагати розслідування із залученням всіх зацікавлених сторін. Зокрема, мають бути отримані відповіді про роль Росії як держави- постачальника ракетних комплексів, та її військових радників, які працюють з іранськими військовими.

Про це на своїй сторінці у Facebook написала співголова фракції "Європейська Солідарність" Ірина Геращенко.

"Іран визнав, що збив наш літак. Тепер важливо, щоб українська влада чітко задала питання про тип ракети і пряму чи опосередковану участь в цьому кошмарі Москви, яка продає зброю таким країнам і чиї інструктори навчають збивати авіацілі. Україна просто зобов'язана скликати Радбез ООН і президент мав не мовчати в унісон з Москвою, а вимагати цього ще 3 дні тому. Саме там треба ставити питання про спільну з іншими країнами, чиї громадяни постраждали, розслідувальну групу. Так українська влада діяла в 2014, коли над нашим окупованим Донбасом з російського Буку збили літак", - написала Геращенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали фото кабіни українського борту із пробоїнами від уламків ракети

Крім того, нардеп дорікнула владі за те, що держчиновники – попри очевидну для всіх версію ракетного удару – до останнього намагалися перекласти провину на український екіпаж та авіаперевізника – компанію МАУ.

"Єдині, хто мали сумніви в професійності екіпажу і в безпеці українського літака і перевізника – це українська влада. Єдині, хто на весь світ завдали першого потужного удару по професійній честі, авторитету і пам'яті загиблого українського екіпажу – це українська влада. Спочатку посольство, яке в першому офіційному повідомленні категорично виключило ракету чи теракт, потім президент, який доручив генпрокурору порушити справу про несправність літака і помилку екіпажу. Й вже коли весь світ говорив про ракету, й честь України захищали прем'єри Канади, Британії, Австралії, український президент не здавався і повторював "не все так однозначно", - вважає політик.

11 січня, в суботу вранці, Іран офіційно визнав, що літак українських авіаліній збили помилково іранські військові.

Президент Ірану Хасан Рухані назвав аварію українського літака "великою трагедією" і "великою помилкою".

"Мої думки і молитви з усіма сім'ями, у яких траур. Я висловлюю щирі співчуття", - написав Рухані в суботу в Твіттері.

"Внутрішнє розслідування Збройних сил дійшло висновку, що, на жаль, ракети, випущені через людську помилку, призвели до жахливої ​​катастрофи українського літака і загибелі 176 невинних людей", - зазначив президент Ірану.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна очікує повного визнання іранською стороною своєї провини і доведення розслідування до кінця.

Пасажирський авіалайнер Boeing 737-800, який повинен був виконати рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ, розбився в районі міжнародного аеропорту імені імама Хомейні в Тегерані відразу після зльоту рано вранці 8 січня.

На борту знаходилися 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. Всі вони загинули. Серед загиблих - 11 громадян України (серед них 9 членів екіпажу), 82 громадянина Ірану, 63 - Канади, 10 - Швеції, 4 - Афганістану, по 3 - ФРН і Великобританії.

Зараз ви читаєте новину «Росія - постачальник зброї Ірану. Треба розслідувати її роль у катастрофі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути