пʼятниця, 13 листопада 2009 13:53

Росія не дочекається від ЄС визнання Абхазії та Південної Осетії

Росія не дочекається від ЄС визнання Абхазії та Південної Осетії

Євросоюз не має наміру визнавати незалежність Абхазії та Південної Осетії, заявив глава Місії спостерігачів ЄС (МСЄС) Ханс Йорг-Хабер на прес-конференції у зв"язку з візитом до Грузії послів 27 країн ЄС.

Делегація Євросоюзу прибула до Грузії в четвер з триденним візитом з метою ознайомлення з роботою місії ЄС, а також з політичною ситуацією в Грузії. Члени делегації зустрілися з представниками місії, відвідали військову базу у Вазіані, а також місця компактного проживання вимушено переміщених осіб в результаті серпневої війни 2008 року. На п"ятницю заплановані зустрічі делегації з президентом Грузії Михайлом Саакашвілі, держміністром з питань реінтеграції Темуром Якобашвілі, міністром закордонних справ Гріголом Вашадзе, а також з представниками парламентської та непарламентської опозиції.

"У нас немає доступу до Південної Осетії та Абхазії з початку нашої місії, але ми завжди закликали до цього і завжди використовували всі механізми для того, щоб задіяти її. Оскільки ми є неозброєною громадянською місією, ми не можемо змусити де-факто владу... Те, що у нас немає доступу до Південної Осетії та Абхазії, має певний вплив на роботу", - заявив Хабер.

Він відзначив, що "найважливішою гарантією для Грузії є те, що ми продовжимо політику невизнання".

"Це важливий дипломатичний факт", - сказав Хабер.

"Я дуже радий, що у нас, у послів всіх 27 країн, була можливість приїхати сюди. Євросоюз сьогодні є глобальним чинником з багатьох напрямків... Взаємини Євросоюзу з Грузією дуже важливі", - заявив член делегації, посол Швеції в комітеті політики і безпеки Ради Євросоюзу Олоф Скуг (Olof Skoog).

Скуг особливо відзначив значущість роботи місії спостерігачів в Грузії і в той же час висловив співчуття у зв"язку з тим, що її мандат не охоплює зони конфлікту.

"Абсолютно ясно, що безпека не гарантована в конфліктних регіонах Грузії. І тому ми вважаємо, що місія грає тут важливу роль. Ми вражені роботою місії, але складність полягає в тому, що місія не може здійснювати мандат повністю на всій території Грузії... Звісно, проблемою є те, що міжнародне співтовариство має дуже мало інформації про те, що відбувається в Абхазії та Південній Осетії", - заявив Скуг.

При цьому він підкреслив, що всі 27 країн Євросоюзу визнають територіальну цілісність Грузії.

Разом з тим він відзначив, що Євросоюз систематично веде діалог з Росією щодо розширення мандату.

Він висловив співчуття у зв"язку із затриманням в Цхінвалі четверо грузинських підлітків і закликав якнайшвидше вирішити це питання.

"Це не перший інцидент, і це дуже сумно... Висловлюю глибоке співчуття у зв"язку з інцидентом від імені всього Євросоюзу. Ми закликаємо, щоб затримані були звільнені якнайшвидше. Оскільки у нас є механізми впливу, ми повинні зробити все для того, щоб це питання було вирішене", - заявив посол.

Новости-Грузия

Зараз ви читаєте новину «Росія не дочекається від ЄС визнання Абхазії та Південної Осетії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути