Ексклюзиви
четвер, 24 вересня 2009 08:10

Незалежність Абхазії і Південної Осетії може визнати Туреччина

Незалежність Абхазії і Південної Осетії може визнати Туреччина
Туреччина вже найближчим часом може визнати незалежність Абхазії і Південної Осетії, якщо Росія у відповідь піде на визнання самопроголошеної Турецької Республіки Північного Кіпру.

Таку можливість не виключила турецька газета Milliyet.

Як повідомляє видання, цей сценарій на перший погляд здається неймовірним, але на ділі здійснити його буде не важче, ніж нормалізувати відносини між Туреччиною і Вірменією після довгих років ворожнечі, ненависті та недовіри.

У всякому разі в урядових колах Туреччини вже говорять на цю тему, йдеться в статті, на яку посилається у середу грузинське агентство новин GHN. До того ж, як нагадує газета, відносини між Туреччиною і Грузією ускладнилися у зв"язку з деякими інцидентами, такими як, наприклад, арешт турецького судна Buket з паливом для Абхазії.

Коментуючи цю інформацію, міністр закордонних справ Абхазії Сергій Шамба засумнівався в такому розвитку подій через негативне ставлення країн-членів НАТО до визнання Абхазії і Південної Осетії. Грузинські експерти, зі свого боку, також не схильні розцінювати такий сценарій серйозно: Туреччина не піде на відкриту конфронтацію ні з НАТО, ні з Євросоюзом.

За даними ряду впливових турецьких газет, Греція переозброїла свої ВПС французькими ракетами і навіть націлила їх на Стамбул. Особливо схвилював турецьку сторону той факт, що офіційні грецькі джерела ніяк не коментують усю цю ситуацію, включаючи і сам факт закупівлі іноземних ракет.

На думку видання, на користь версії Milliyet побічно говорить все більше потепління відносин між Росією та Туреччиною, а також стурбованість Грузії з питання визнання двох кавказьких республік.

Нагадаємо, 23 вересня, в ході зустрічі з президентом Грузії Михайлом Саакашвілі держсекретар США Xілларі Клінтон від імені Сполучених Штатів пообіцяла докладати всіх зусиль для того, щоб інші країни продовжували не визнавати незалежність Південної Осетії і Абхазії.

26 серпня 2008 проголошені республіки визнала Росія, а 5 вересня того ж року прикладу Москви послідувала Нікарагуа.

10 вересня президент Венесуели Уго Чавес оголосив на переговорах з президентом РФ Дмитром Медведєвим про визнання його країною незалежності Південної Осетії і Абхазії, повідомляє NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «Незалежність Абхазії і Південної Осетії може визнати Туреччина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути