пʼятниця, 16 жовтня 2009 17:39

Росія хоче розібратись з альтернативною системою ПРО США

Росія хоче розібратись з альтернативною системою ПРО США

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров 16 жовтня заявив, що Росія хотіла б більшої ясності щодо питання про розміщення альтернативної системи ПРО США. За словами Лаврова, на першому етапі нова система розміщення ПРО "не створюватиме складнощів", але подальші етапи вимагають роз"яснення.

В середині вересня США відмовилися від планів з розміщення третього позиційного району системи ПРО в Польщі та Чехії. Замість радару і комплексу наземних ракет-перехоплювачів, розміщення яких було заплановане за Джорджа Буша, нова американська адміністрація вирішила на початковому етапі використовувати кораблі з балістичними ракетами морського базування SM-3.

Як пояснив міністр оборони США Роберт Гейтс, з 2015 року США планують розпочати розміщення наземних елементів системи в Європі. Передбачається, що в наземному комплексі також будуть використані ракети SM-3, проте досі точно невідомо, в яких країнах вони будуть розміщені. Гейтс раніше не виключив, що цими країнами можуть стати Польща і Чехія.

На початку жовтня замміністра національної оборони Польщі Станіслав Коморовський, зокрема, заявив, що в Польщі можуть бути розміщені бази тилового забезпечення американської системи ПРО і командні пункти ракет SM-3. Крім того, за деякими даними, США веде переговори про розміщення елементів ПРО в Україні.

Росія виступала категорично проти "старого" варіанту розміщення елементів системи ПРО в Польщі та Чехії і пропонувала США, зокрема, використовувати російські РЛС для захисту від ракетної загрози з боку Ірану - основного мотиву розміщення ПРО в Європі. Після того, як плани США змінилися, начальник Генштабу РФ Микола Макаров заявив, що Росія як і раніше проти того, щоб США створювали систему ПРО без співпраці з Росією.

Переговорів про створення спільної системи ПРО між Росією і США поки не було, але під час нещодавнього візиту до Москви держсекретар США Гілларі Клінтон заявила, що така об"єднана система (не тільки США і Росії, але і Європи) могла б бути створена, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Росія хоче розібратись з альтернативною системою ПРО США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути