Ексклюзиви
пʼятниця, 27 травня 2022 12:52

Спецтема: Війна Росії проти України

Російськомовних жителів України запитали, чи утискали їх через мову
3

В Україні немає утисків російськомовного населення, вважають понад 85% етнічних росіян і російськомовних українців.

Заяви Російської Федерації про "нацистів" у владі України - вигадка, свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології, яке провели 19-24 травня.

"Не менше 85% респондентів вважають, що в Україні немає утисків російськомовного населення (зокрема, так вважають 85% етнічних росіян і 90% російськомовних жителів України). Стільки ж опитаних переконані, що Україна має власну довгу історію становлення та державності, а не є "штучним" витвором радянської влади. А також, що країни Заходу не провокували Україну на війну проти РФ", - ідеться у повідомленні.

У КМІС виділили вісім пар тверджень, які описують різні аспекти війни Росії проти України. У кожній парі одне з тверджень відповідало проросійській позиції, інше твердження - проукраїнській. Респондентів просили обрати одне з тверджень і вказати, наскільки вони з ним погоджуються.

Фото: КМІС

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інформаційна війна: ворог запустив нову порцію брехні проти українців

Соціологи відзначають, що у семи із восьми випадків не менше 85% респондентів стверджували, що поділяють саме проукраїнську позицію. У цих же парах не більше 8-9% дотримувалися проросійської інтерпретації.

У КМІС підкреслюють, що хоча 8-9% можуть видаватися невеликим числом, але насправді в абсолютному вимірі це майже 2 млн громадян України.

За словами соціологів, також важливо бачити, що серед респондентів, які зараз проживають на тимчасово захоплених чи окупованих територіях, 81% дотримуються переважно або цілком проукраїнських позицій. Зокрема 68% дотримуються цілком проукраїнських поглядів.

92% українців погано ставляться до Російської Федерації. Добре - лише 2%, на початку лютого таких було 34%. Майже 80% тих, хто ставився до РФ добре, тепер ставляться до неї погано.

Погане ставлення до Росії на практично однаково високому рівні спостерігається в усіх регіонах України. На тимчасово окупованих після 24 лютого територіях - 82% погано ставляться до РФ, лише 6% добре.

Зараз ви читаєте новину «Російськомовних жителів України запитали, чи утискали їх через мову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути