Ексклюзиви
понеділок, 22 вересня 2008 09:45

Російський газ для України може подешевшати

Російський газ для України може подешевшати
У п"ятницю прем"єр-міністр Юлія Тимошенко повідомила, що переговори з Росією про ціну на газ в 2009 році призупинені через політичну кризу.

У "Нафтогазі" мають намір скористатися цією паузою і дочекатися грудневого зниження цін на вуглеводні в світі, що теоретично дозволить отримати газ за вигіднішою ціною, повідомляє видання "Коммерсантъ-Украина".

Аналітики вважають, що ці очікування небезпідставні - якщо котирування нафти, до яких прив"язана вартість газу, продовжуватимуть падати, вартість блакитного палива може опинитися нижче нинішньою на 25%.

Глава уряду Юлія Тимошенко заявила журналістам, що через політичну нестабільність в Україні переговори з Росією про постачання природного газу тимчасово зупинені.

"Безумовно, коли невизначена ситуація в парламенті, невизначена ситуація з коаліцією, вести переговори не виходить", - відзначила Тимошенко. Високопоставлене джерело "Комерсанта" в "Газпромі" підтвердило, що українська сторона тимчасово припинила консультації про ціну на газ.

Глава "Нафтогаза" Олег Дубина пояснює перенесення переговорів не політичними, а виключно комерційними причинами. За його словами, чим пізніше буде підписаний контракт, тим нижче може виявитися ціна на газ для України.

Згідно з формулою ціноутворення, яку використвує "Газпром", ціна на газ прив"язана до ціни на нафту, яка до грудня подешевшає, заявив в п"ятницю пан Дубина. Отже, газ Україні теж обійдеться дешевшим. Тому в "Нафтогазе" і вважають, що "з підписанням поспішати не варто".

Надії України на нижчу ціну небезпідставні - нафта дійсно повинна подешевшати, відзначають аналітики. Максим Шєїн з російської ІК "Брокеркредитсервіс" нагадує, що минулого тижня ціна жовтневих ф"ючерсів на нафту марки Brent на Лондонській біржі знизилася до 89 доларів за баррель. А в грудні більшість аналітиків прогнозують падіння цін на нафту до 80-85 доларів за баррель. Таким чином, вартість газу в країнах Євросоюзу може скласти не 500-600 доларів за тисячу кубометрів, як планувалося раніше, а 400-450 доларів за тисячу кубометрів. Для України в цьому випадку газ повинен коштувати не 400, а 300-350 доларів за тисячу кубометрів, підрахував пан Шєїн.

Але якщо зима виявиться холодною і запаси сировини в США почнуть скорочуватися, ближче до грудня ціна на нафту, навпаки, може вирости, попереджає Валерій Нестеров з ГИК "Трійка Діалог".

"Сподіватися на падіння цін на вуглеводні в грудні - досить ризикована стратегія, яка нагадує гру в рулетку", - говорить директор "Об"єднаної газової групи" Данило Шевельов. На думку члена комітету Верховної ради по ПЕК Олега Зарубінського, з настанням зими переговорні позиції "Газпрому" тільки посиляться.

"В період опалювального сезону довго торгуватися з Росією про ціну на газ вже не вийде. І якщо цінова кон"юнктура буде несприятливою, це загрожує значними втратами. У січні газ Україні можуть продати вже за спотовими цінами Східної Європи (500-600 доларів за тисячу кубометрів), як це вже було з Угорщиною" - вважає генеральний директор угорської MagyarGT Янош Петефі.

За матеріалами: "Коммерсантъ-Украина".

Зараз ви читаєте новину «Російський газ для України може подешевшати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути