четвер, 22 березня 2018 15:21

Російський аналітик: "Путін буде останнім президентом Росії"

Російський аналітик: "Путін буде останнім президентом Росії"
Леонід Власюк: Каталізатором для того, щоб люди зараз вийшли на вулицю, може бути смерть Путіна. Фото: Главком

- Геополітичний стан Росії вже змінився. Трагедію розвалу запустили ще 1991 року, і зараз цей процес продовжується, адже це остання імперія. А імперії схильні помирати. Вони мають певний термін життя. Росія вже вичерпала свій час, і, судячи з усього, він добігає кінця. Імперії помирають довго і важко. Такі приклади є в історії.

Про це в інтерв'ю для Gazeta.ua розповів Леонід Власюк, російський соціолог, який 2014-го емігрував в Україну.

- Найяскравіша тенденція, яка вказує на те, що Росія приречена, — це тиск всередині країни. Якщо за часи Радянського Союзу це було 16 республік, то в Росії зараз аж 89 суб'єктів федерації. Це надто багато. Росія виглядає, як розбита тарілка. Нехай вона поки не розлетілась на шматочки остаточно, але це вже невідворотній процес. Тарілка розіб'ється ще на наших очах.
Першою, звичайно, відпаде Чечня. Це станеться тоді, коли зникне Путін, механізм буде запущений. Ніхто не захоче більше нести відповідальність за ті події, що відбуваються. Кожен має бажання стати міні-князем на своїй території і правити там, як Путін. Всі гроші зосереджені в одному центрі, а люди — ні. Відсутність родинних зв'язків, велика кількість емігрантів з Китаю на Далекий Схід, яким теж доведеться якось легалізовуватись. Для цього їм треба сформувати там свою країну, і Китай цю ініціативу підтримає.

Якій сценарій для Путіна вірогідніший: його кінець прийде "з вулиці" чи від його оточення?

- У мене таке враження, що в Росії це останній президент. Як Горбачов був першим і останнім президентом СРСР. Я думаю, що Путін спробує керувати країною довше, ніж ще шість років. Він не захоче більше проходити всі ці перепони з виборами і, найімовірніше, спробує якось легалізувати свою безкінечну, безмежну владу. Тобто на законодавчому рівні забезпечити пожиттєву владу собі і своєму наступникові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стало відомо, хто в Кремлі займеться Донбасом

Оточення Путіна зараз задоволене його політикою? Адже вони втрачають великі гроші через санкції. Наскільки міцні його позиції у владі?

- Якби гроші, які вони мають, були чесно замовлені, позиції Путіна були б слабкі. А у зв'язку з тим, що саме він дозволяє красти ці гроші, його позиції дуже сильні. Він виступає гарантом цього незаконного збагачення. Через те, що ці гроші не були зароблені, оточенню Путіна все одно. Їм вистачить мільярда доларів. Починаючи від ста мільйонів, вже немає ніякої різниці. Вони втратили якусь нерухомість, залишаться вони тепер в Росії — не важливо. Важливо те, що вони не втратять своє життя і свободу.

У якому зараз стані протестні настрої в Росії? ЩО може стати каталізатором для вибуху протестів?

- Протестні настрої в Росії досить сильні. Взяти хоча б те, що відбувалося з ініціативи Олексія Навального, мітинги були у більш як 200 містах. Якби бажання Путіна на виборах співпадало з можливостями, не треба було б робити фальсифікації. А вони були глобальні. Якщо дивитися за законом, я б не ризикнув визнавати ці вибори. Каталізатором для того, щоб люди зараз вийшли на вулицю, може бути смерть Путіна. Тоді суспільство почне роздирати. Зараз воно консолідоване навколо свого лідера, яким хорошим чи поганим він би не був, але він є. Люди в Росії ніколи не жили добре. У них не було одномоментної втрати всього. Вони втрачали поступово. Саме тому вони не знають, що таке хороше життя.
Але в той момент, коли "кремлівські вежі" (угрупування в оточенні Володимира Путіна. - Gazeta.ua) почнуть воювати, просуваючи свого кандидата на місце Путіна, тоді настане час для бунту. Людей не будуть влаштовувати ті, кого їм пропонуватимуть. У Росії не може бути заміни Путіну. Людям не показують альтернативу. Але така альтернатива є. На мій погляд, це Борис Ходарковський. Я думаю, він був би непоганим керівником, але він надто порядний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мільярди доларів" - дізналися, скільки Україна втратила від російської агресії

У якому стані зараз російська економіка? Наскільки на неї впливають санкції? Торік вони вичерпали один свій резервний фонд. Залишився ще один фонд, в якому майже $65 млрд. Коли ці гроші закінчаться? Наскільки їх ще може вистачити?

- Ці 65 мільярдів доларів - це вже не резервний фонд, він вичерпаний і закритий. Тепер це фонд Майбутніх поколінь. Війна йде і в Сирії, і в Україні. Вона дорого коштує, туди треба витрачати великі гроші, купляти нове озброєння. Також треба якось підтримувати соціальні програми. Цих грошей точно недостатньо. Зменшуються і соціальні, і освітні програми, медицину фінансують все менше. Основні гроші ідуть на війну та підтримку режиму зсередини. Санкції також дуже сильно впливають на економіку. В Росії дуже дорогі кредити, а на Заході — дешеві. Підприємцям доводиться користуватися дорогими грошима в середині країни. Відповідно, споживачів цих кредитів немає. Не може існувати промисловість при кредитуванні вище семи відсотків. А в Росії це 15-20 відсотків. Населення закредитоване - у боргах.

За результатами підрахунку голосів, на виборах президента Росії-2018 перемогу здобув чинний очільник РФ Володимир Путін.
За Путіна свої голоси віддали 76,67% виборців, а це понад 56 млн росіян. На 2-й позиції Павло Грудінін – у нього 11,79% голосів виборців.
У лідера ЛДПР Володимира Жириновського – 5,66%, у Ксенії Собчак – 1,67%, в лідера партії "Яблоко" Григорія Явлінського – 1,04%.
Явка на виборах президента Росії становила 67%.
Україна не визнаватиме результати президентських виборів, які Росія провела в анексованому Криму. Окрім того, Україна введе санкції проти осіб, причетних до організації цих виборів.

Зараз ви читаєте новину «Російський аналітик: "Путін буде останнім президентом Росії"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути