Ексклюзиви
пʼятниця, 08 лютого 2008 12:14

Російська Дума обмежила недоторканність дипломатів

Держдума прийняла сьогодні в третьому читанні поправку до карно-процесуального кодексу, що фактично дозволяє затримувати за  правопорушення на території Росії осіб, що мають дипломатичний імунітет. Автори законопроекту глави комітетів Держдуми Костянтин Косачев і Павло Крашеннинніков відзначають, що чинне законодавство в цьому відношенні не відповідає ряду міжнародних договорів Росії, що передбачають наділення імунітетом консульських посадовців і співробітників міжнародних організацій, що "в значній мірі відрізняється від дипломатичного імунітету", про який йдеться у чинній нормі УПК.

Зокрема, згідно нормам міжнародного права, процесуальні дії відносно таких осіб можуть здійснюватися лише "з безумовно висловленої згоди держави або міжнародної організації, на службі яких знаходиться відповідна особа", повідомляє записка пояснення. "Згоди або прохання на те самої особи недостатньо, та вони і не потрібні", підкреслюють законодавці. Після набуття чинності  поправки згода на виробництво процесуальних дій проситиметься не у самої особи, що користується імунітетом, а саме у держави чи міжнародної організації, які воно представляє. Згідно з практикою, прийнятою у міжнародних відносинах, воно проситиметься через МЗС, повідомляє "Подробности".

Зараз ви читаєте новину «Російська Дума обмежила недоторканність дипломатів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути