четвер, 04 квітня 2019 02:25

Російська церква знову звернулася до Варфоломія

Російська церква знову звернулася до Варфоломія
Фото: ТСН

Синод РПЦ в Україні (раніше УПЦ МП) закликав Вселенського патріарха Варфоломія "визнати помилкою" видачу Томосу Православної церкви України та відкликати його.

Про це йдеться в "Заяві Священного Синоду УПЦ про ситуацію в українському та світовому Православ'ї", опублікованій 3 квітня прес-службою церковників.

У РПЦ стверджують, що дії Константинопольського патріархату "завдали великої шкоди українському православ'ю і стали загрозою для всеправославної єдності".

"Вважаємо, що Константинопольський патріархат і особисто патріарх Варфоломій повинен визнати свою помилку і працювати над її виправленням. Способом виправлення цієї помилки могло би бути відкликання Томосу, заклик до розкольників про покаяння в гріху розколу і скликання Всеправославних зборів для соборного вирішення українського церковного питання", – йдеться в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російська церква підпорядковується державі

"Жодна з помісних православних церков не визнала цього незаконного діяння Константинопольського патріархату, а значна частина помісних церков, зокрема Антіохійська, Російська, Кіпрська, Сербська, Польська, Албанська і Православна Церква в Чеських землях і Словаччині в різних формах уже висловили свою незгоду", – вважають у РПЦ.

Синод також заявив, що помісні церкви не визнають ПЦУ, через що "забороняють своєму духовенству мати будь-яке молитовне спілкування та літургійне співслужіння з її представниками".

Раніше предстоятель РПЦ в Україні митрополит Онуфрій назвав Томос про автокефалію Православної церкви України "Томосом рабства, а не свободи".

Водночас митрополит ПЦУ Епіфаній заявив, що Москва залучає дуже багато сил для того, щоб інші православні церкви не визнали Православну церкву України.

Зараз ви читаєте новину «Російська церква знову звернулася до Варфоломія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути