Ексклюзиви
субота, 20 лютого 2021 07:59

Родин без велосипедів тут не існує - українка про життя в Нідерландах
6

Юлія  каже, що при зміні країни потрібен рік на адаптацію
Фото: malulka
Юлія  каже, що при зміні країни потрібен рік на адаптацію
Юлія  каже, що при зміні країни потрібен рік на адаптацію
Юлія  каже, що при зміні країни потрібен рік на адаптацію
Юлія  каже, що при зміні країни потрібен рік на адаптацію

Українка Юлія разом з чоловіком та двома доньками рік тому переїхала до Нідерладського міста Амстелвейн. Чоловік працює юристом в банківській сфері.

"Це наша друга країна в еміграції, до Нідерландів ми прожили 5 років у Словаччині. Адаптація до нової країни триватиме ще років два. Ментальність кожної окремої нації це обширна наука. Але, вже мінімальна зона комфорту створена, для кожної людини це звичні речі: де жити і як за це платити, які продукти і де купувати, садочок школа та додаткові гуртки для дітей, лікарі, перукарі, манікьюрщиця знайдені. Вже й по-троху обростаємо приятелями й друзями. Всі ці буденні речі поки налаштуєш у чужій країні, звичайно, перебуватимеш у хронічному стресі- перший рік, як на мене, найважчий, і щиро радію, що цей період ми вже прожили", - каже Юлія.

Нідерланди радо приймають експатів і створюють для них комфортні умови. Наприклад, знижка на податок від доходу на 5 років. Місцеві чудово розмовляють англійською, раді підказати, допомогти, у мерії є різні програми для приїжджих, курси по вивченню мови з волонтерами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чотирирічні діти самі ходять до школи: як виховують дітей у різних країнах

"Що одразу нас здивувало, коли почали вивчати Нідерланди? Наскільки ця нація активно веде своє життя незважаючи на дощ. Мокрота- характерна ознака країни тюльпанів. Всі від старого до малого у будь яку погоду на велосипеді, навіть, якщо пішки можна дістатися магазину за 10 хвилин. Здається, родин без велосипедів не існує. Також, дивуємося як відкрито вони живуть- без парканів, без гардин, тісно з сусідами стіна в стіну і не відгороджуються. Згуртованість, мені здається, їх основна перевага і сила", - каже Юлія.

Найбільше захоплення в українки викликає поєднання природи та інновацій. Автоматизація усіх процесів і водночас, лебеді, чаплі, зайці та олені за рогом сторічного будинку, який обліплений сонячними батареями.

"Місцева мова складна у вивченні, але її обов'язково потрібно опанувати. Всі діти іноземців ходять на початку до мовної школи, яка м'яко занурює їх у нідерландську, і тільки коли вчителька дає "добро" дитина переходить до звичайної школи. Мовна школа коштує близько 20 євро на місяць, це майже безкоштовно. Усі школи, також безкоштовні, а от садочки обходяться батькам в копійочку- за місяць доведеться викласти близько 1000 євро", - каже україка.

Анна Дьоміна із чоловіком та донькою шостий рік живуть у Вроцлаві. Аня займається програмуванням, а у вільний час пише книжки для дітей. Каже жити тут комфортніше, ніж у Києві. Місто більш зручне по транспортному сполученню. Чисті під'їзди та вулиці.

Зараз ви читаєте новину «Родин без велосипедів тут не існує - українка про життя в Нідерландах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути