середа, 25 листопада 2020 08:04

Різдвяний піст: як дотримуватися та чим харчуватися

Різдвяний піст: як дотримуватися та чим харчуватися
По вівторках і четвергах дозволені гарячі страви з рослинним маслом. Фото: pixabay.com

28 листопада розпочнеться 40-денний Різдвяний піст, який триватиме до 6 січня. Цей піст - найдовший, але й останній у цьому році. Його ще називають Чотиридесятницею. У часи раннього християнства віруючі постили 7 днів перед Різдвом, але з XII ст. тривалість посту збільшили.

У цей час християни східного обряду не їдять м'яса, молочних продуктів та яєць. У понеділок, середу та п'ятницю заборонено вживати рибу й пити вино. Також діють заборони на розваги. У певні ж дні посту дозволяється побалувати себе рибою, сухофруктами, хлібом, кашами, фруктами і навіть вином.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що символізують 12 страв на Святвечір

Різдвяний піст ділиться на 2 періоди:

Із 28 листопада до 19 грудня. По понеділках, середах і п'ятницях - сухоїдіння. По вівторках і четвергах - гарячі страви з рослинним маслом. У вихідні дозволяється риба і вино.

Та з 20 грудня по 5 січня. Період, коли піст посилюється. Риба і вино заборонені.

Дозволяється до пісних страв додавати трохи олії і рибу. У середу і п'ятницю можна вживати продукти рослинного походження без масла, сухоїдіння. По понеділках можна їсти гарячу їжу, але без масла. У вівторок і четвер дозволяється гаряча їжа з маслом. У вихідні дні можна рибу і вино.

У Різдвяний піст не можна: злитися, лукавити, сваритися, засуджувати кого-небудь, робити наклепи. В час Різдвяного посту заборонено гуляти весілля і тим більше вінчатися. Проте, хрестити дітей можна будь-коли. Не варто також займатися сексом.

Найбільш строгий пісний день припадає на Святвечір, 6 січня, тобто вечір напередодні Різдва. Цілий день віряни повинні утримуватися від їжі, поки на небі не з'явиться перша зірка. Після вечерні дозволяється гаряча їжа з маслом і традиційна солодка каша - сочиво.

Трохи поблажок в меню під час Різдвяного посту діє у великі свята і дні вшанування святих: Введення в Храм Пресвятої Богородиці 4 грудня, Андрія Первозванного 13 грудня, Миколи Чудотворця 19 грудня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які страви мають бути на різдвяному столі

У грудні 2020 року українці матимуть додатковий вихідний. Усього в 1-й зимовий місяць буде 22 робочих і 9 офіційних вихідних і святкових днів.

Зараз ви читаєте новину «Різдвяний піст: як дотримуватися та чим харчуватися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути