четвер, 11 березня 2021 07:40

Рівно рік тому у світі оголосили про початок пандемії

Рівно рік тому у світі оголосили про початок пандемії
Коронавірус поширюється повітряно-крапельним шляхом, коли інфікована людина кашляє або чхає. Фото: pixabay.com

11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) оголосила про початок пандемії Covid-19. Перші випадки інфікування зафіксували в китайському Ухані.

Гендиректор ВООЗ Тедрос Аданом Гебреїсус був упевнений, що країни можуть змінити хід епідемії, "якщо вчасно виявлятимуть та ізолюватимуть хворих". Він зазначив, що світ ще ніколи стикався із подібним.

"Ми дійшли висновку, що Covid-19 можна охарактеризувати як пандемію", – заявив він рік тому.

Коронавірус поширюється повітряно-крапельним шляхом, коли інфікована людина кашляє або чхає. Інфекція може передаватися, якщо хвора людина торкається будь-якої поверхні, наприклад, дверної ручки. Люди заражаються, коли торкаються рота, носа або очей забрудненими руками. Інфікований найбільш заразний протягом перших 3 днів після перших проявів симптомів, хоча поширення можливе і до їхньої появи.

До найбільш поширених симптомів відносять: високу температуру тіла, сухий кашель, біль у м'язах, задишку, утомлюваність. Також можливі головний біль, закладеність грудної клітини, кровохаркання, нудота, блювота, діарея.

Станом на ранок 10 березня 2021-го у світі підтвердили понад 117 млн випадків зараження коронавірусом. Число померлих у всьому світі складає понад 2 млн людей. Одужали при цьому понад 92 млн.

У США виявили понад 29 млн випадків інфікування, із них зафіксували понад 530 тис. летальних випадків. 2 місце за кількістю підтверджених випадків інфікування займає Індія - понад 11 млн осіб, число померлих – 158 тис. У Бразилії за час епідемії зареєстрували понад 11 млн хворих, з них померли 268 тис.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як не втратити шанс на безкоштовну Covid-вакцинацію

Станом на ранок 10 березня в Україні виявили 6377 нових хворих на коронавірус. З них дітей – 309, медпрацівників – 263. У лікарні потрапили 1904. Загалом від початку епідемії коронавірус підхопили 1 416 438 українців. Померли 27 423 пацієнти, з них 219 за останню добу.

Зараз ви читаєте новину «Рівно рік тому у світі оголосили про початок пандемії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути