четвер, 27 серпня 2020 15:05

Рівненщина може залишитися без лісу - дослідження

Рівненщина може залишитися без лісу - дослідження
Через 30 років лісів у Рівненській області може не залишитись. Фото: pixabay

У Рівненській області за останній рік вирубали лісу у 2,5 разу більше, ніж за аналогічний період 2018-2019 років.

Дані дослідження компанії EOS Data Analytics, Інституту космічних досліджень НАН України та Державного космічного агентства свідчать, що вирубали 5395 га проти 2101 га роком раніше, передає Інтерфакс-Україна.

Також у Житомирській області за цей час вирубали майже на 20% більше лісу, ніж торік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Танкам місця не вистачає: росіяни почали нищити кримські ліси

"За такої динаміки вирубки Рівненська область може залишитися без лісу через 30 років, а Житомирська - за 38. Якщо не уповільнити, то за цей час може бути знищено 1,6 мільйона гектарів і 2,3 мільйона гектарів відповідно, які становлять площу лісів у цих областях. Навіть враховуючи висадку, відновлення лісу займає від 60 до 100 років, залежно від порід дерев", - наголосили в повідомленні EOS Data Analytics.

Дослідження проводили за допомогою технології супутникового аналізу, яку раніше використовували в рамках програми підтримки прозорого управління земельними ресурсами в Україні (Supporting Transparent Land Governance in Ukraine) з ініціативи Світового банку та за фінансової підтримки Європейського Союзу.

"Питання вирубки українських лісів порушують не перший рік. Ліс безконтрольно рубають і "сірими" схемами вивозять на експорт. Ніхто не знає справжніх масштабів. Дані, отримані із супутників - це незалежний інструмент на шляху до вирішення цієї проблеми. Космос бачить усе", - вважає засновник EOS Максим Поляков.

Інструменти супутникового моніторингу допомагають не тільки фіксувати порушення, а й розумно керувати лісовим господарством. Наприклад, відстежувати процес відновлення лісових екосистем, що зазнали впливу несприятливих факторів, на кожному етапі.

Більшість керівників лісгоспів змінять. Про це сказав прем'єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду, згадуючи повені в західних областях.

Зараз ви читаєте новину «Рівненщина може залишитися без лісу - дослідження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути