Ексклюзиви
вівторок, 18 січня 2022 14:52

Рівень довіри до соціологів в Україні впав: експерт пояснив, чому

Рівень довіри до соціологів в Україні впав: експерт пояснив, чому
Українці стали менше довіряти соціологам. Фото: pixabay.com

Наприкінці 2021 року даним соціологічних організацій, які вже давно працюють, довіряли 37% українців. У грудні 2020 року таких було 41%.

Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) упродовж 3-11 грудня 2021 року.

"Грудневе опитування показало, що 37% опитаних довіряють даним соціологічних організацій, що вже давно працюють, 23% – не довіряють. Інші не мають певної думки з цього приводу. Рівень довіри до даних соціологічних опитувань за останні роки дещо зменшився з 41% 2020 року до 37% 2021 року", - йдеться у повідомленні.

Баланс довіри й недовіри становить +14%, рік тому він дорівнював +20%.

Соціологи зазначили, що рівень довіри до результатів соцопитувань організацій, які вже давно працюють, серед українців за останні 17 років спочатку суттєво підвищився - з 36% 2002-го до 47% 2004 року. Потім залишався стабільним з деякими коливаннями - 49% плюс-мінус 2% до 2017 року.

2018 року він знизився до 43%, а 2021-го опитування показало знов зниження довіри.

Також за останні декілька років знизився баланс довіри й недовіри до соцопитувань з +36% 2017-го до +14% – 2021 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Раніше українці хотіли стабільності. Тепер вимагають змін - соціолог

Гендиректор КМІС Володимир Паніотто головними причинами зниження довіри до соціології називав:

- діяльність псевдосоціологічних компаній, які оприлюднюють фейкові дані;
- низький рівень соціологічної культури політиків і журналістів, які плутають різні види рейтингів, порівнюють різні види опитувань;
- брудні політтехнології політичних сил через підконтрольних політологів, ЗМІ й блогерів. Вони свідомо знищують довіру до професійних компаній, якщо результати опитування вважають невигідними для своєї політичної сили.

Паніотто наголосив, що за рівнем довіри соціологи поступаються армії, волонтерам та церкві, але випереджають інші соціальні інституції й групи, зокрема ЗМІ та владні структури.

Зниження рівня довіри може бути також пов'язане з методологічними проблемами соціологів. Через пандемію коронавірусу та відсутність перепису населення знижується якість досліджень, зауважив науковиць.

Перепис населення України проведуть у лютому 2023 року. Україна буде другою державою у світі, яка проведе перепис населення спільно з Apple.

2020-го пробний перепис населення провів тодішній міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет. Використовував переважно дані Пенсійного фонду й мобільних операторів. Визначив, що в Україні проживає 37,289 млн людей. Повноцінний перепис востаннє відбувся 2001 року. Показав, що у державі 48,457 млн громадян.

Зараз ви читаєте новину «Рівень довіри до соціологів в Україні впав: експерт пояснив, чому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути