вівторок, 29 грудня 2020 15:47

Рішення про скасування пільгового тарифу необґрунтоване і може бути оскаржене - експерт

Рішення про скасування пільгового тарифу необґрунтоване і може бути оскаржене - експерт
Скасування пільгового тарифу не вирішить проблем на оптовому ринку електроенергії, впевнений професор Геннадій Рябцев. Фото: unsplash.com

Скасування урядом України пільгової ціни на електроенергію для населення - це половинчасте рішення, яке не вирішить жодної проблеми оптового ринку електроенергії, натомість ускладнить і так непросте життя українських пільговиків.

Логічність рішення можна пояснити зобов'язаннями, які закладені у Меморандумі про співробітництво з МВФ, розповів Gazeta.ua експерт з питань енергетики, професор Києво-Могилянської школи врядування Геннадій Рябцев.

"Згідно з Меморандумом Україна має виконувати заходи з відміни спеціальних обов'язків на енергетичних ринках. Ринок електроенергії залишився останнім, на якому такі спеціальні обов'язки існували. Питання полягало лише у тому, коли їх скасують і на яких умовах", - заявив Рябцев.

На думку експерта, ухвалене рішення є недостатньо обґрунтованим. Воно не сприяє нормальній роботі державних енергетичних підприємств - "Енергоатому" та "Укргідроенерго". Не встановлює економічно обґрунтовані ціни та не захищає малозабезпечені верстви населення, які насамперед постраждають внаслідок ухвалення рішення.

"Обговорення питання не було в порядку денному на засіданні Уряду 28 грудня, проєкт рішення не був опублікований. Воно не пройшло всі передбачені регламентом Кабінету Міністрів стадії обговорення та погодження, не мало необхідних супроводних документів. Маю побоювання, що в певний момент рішення може бути оскаржено в судовому порядку з великою ймовірністю скасування в майбутньому", - зазначив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уряд скасовує пільговий тариф на електроенергію для населення

Скасування пільгової ціни на електроенергію неминуче приведе до зниження добробуту населення і постраждають від цього найдисциплінованіші платники.

"Зиск отримають хіба трейдери - енергозбути. Та навряд надходження будуть великими, адже ті ж самі пенсіонери намагатимуться економити на всьому та просто споживатимуть менше енергії. Замість вирішувати проблеми на ринку електроенергії, уряд йде найпростішим шляхом: піднімає тариф. У той час, коли правильні ринкові перетворення полягають не у зміні тарифів. Необхідно формувати прозору зрозумілу конкуренцію, однакові для всіх правила гри, формувати споживацький ринок - коли клієнт диктує умови за яких він погоджується купувати в того чи іншого постачальника електроенергію, природний газ, теплову енергію, воду тощо. В Україні ж зараз реалізуються, насамперед, забаганки постачальника. А думку споживача не чують", - додав експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Раз на рік повертають переплату за комунальні" – скільки платять за комунальні в різних країнах

Отримувачі субсидій не відчують підвищення тарифів, оскільки розмір допомоги буде збільшений. Про це повідомили в Міністерстві соціальної політики.

Зараз ви читаєте новину «Рішення про скасування пільгового тарифу необґрунтоване і може бути оскаржене - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути