неділя, 27 грудня 2020 19:45

"Раз на рік повертають переплату за комунальні" – скільки платять за комунальні в різних країнах
5

Тетяна Адамчик з чоловіком п'ять років тому переїхала до Вроцлава у Польщі. Винаймають двокімнатну квартиру в новому мікрорайоні на околиці міста. За оренду платять 15 тис грн, ще 3, 5 тисяч платять за комунальні.

"У співвідношенні заробітки та витрати на комунальні, сплачуємо не більше 17 %. Але тут незвична система комунальних. В Україні маємо власний будинок, тому завжди платили по факту за використаний газ, електроенергію та воду. Тут же така система, що сплачуємо наперед. Сума комунальних прописана в договорі на оренду. Вона однакова щомісяця. У нас в перерахунку — 3, 5 тисяч гривень", - пояснює українка.

Автор: podolian_kris
  В Польщі прийнято платити "чинж", в який входять і комунальні послуги
В Польщі прийнято платити "чинж", в який входять і комунальні послуги

У суму комунальних входять поточні ремонти будинку, вивезення сміття, витрати на опалення, гарячу та холодну воду та утримання території.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні підвищили тарифи на тепло для населення

"Була здивована, що опалювальний сезон почався відносно рано, ще наприкінці вересня. Тоді якраз похолодало і пішли дощі. В кожній квартирі також є лічильник на тепло, а кількість поданого тепла можна регулювати ще й на батареях. Також керуючий будинком контролює подачу тепла в залежності від температури надворі. У морози батареї добре гарячі. Раз на рік чи на пів року роблять звірку по витраченій енергії і комунальних послугах. Система складна. Залежить від кількості потраченого палива загалом і індивідуально на квартиру, але нам двічі повертали переплату", - пояснює Тетяна.

Автор: podolian_kris
  В Польщі прийнято платити "чинж", в який входять і комунальні послуги
В Польщі прийнято платити "чинж", в який входять і комунальні послуги

В Данії найбільші витрати на комунальні і становлять приблизно третину доходу. Про це розповідає українець Микола Коен. Він мешкає у місті Сагельсе і працює на свинофермі.

"Тут дуже розвинена система вітряних електростанцій. Вітряки можна побачити по всій території країни і за підсумками, вони дають 40% електроенергії. Відповідно, всі мої рахунки - витрати на електроенергію. За минулий місяць заплатив 12 тисяч гривень. Мені також повезло, бо квартиру я купив в розстрочку і тому живу в новому будинку. Вони вже збудовані за сучасною системою енергозбереження. Котел стоїть у кожній квартирі", - каже Микола.

У Норвегії також отримують рахунки тільки за електроенергію і вивіз сміття.

Автор: norway_by_tatiana
  В Норвегії найбільші рахунки за електроенергію
В Норвегії найбільші рахунки за електроенергію

"Тут є знижка для пенсіонерів і людей, які мають низький дохід. Вона становить 10% від рахунку. У нас електрична система обігріву, підігрів води. Вода, до речі, безкоштовна і очищена за спеціальною технологією, вважається питною. Взимку платимо за комуналку 9800 гривень . Влітку – 3360. Цікаво, що сталої ціни на електрику нема. Вартість залежить від погоди та рівня води у річках. Коли води багато, електростанції виробляють більше енергії. Тому вона дешевша. Також ціна електрики різна в кожній з областей", - розповідає Тетяна Зелінська. Живе у норвезькому місті Фредрікстад.

Автор: norway_by_tatiana
  В Норвегії найбільші рахунки за електроенергію
В Норвегії найбільші рахунки за електроенергію

У США плата за комунальні напряму залежить від річного доходу. Чим він більший — тим дорожче доведеться платити. Каже 37-річна Ольга Кріп, яка мешкає у штаті Массачусетс.

Автор: olya_krip
  В США вартість рахунків за комунальні залежать від річного заробітку родини
В США вартість рахунків за комунальні залежать від річного заробітку родини

"Мій чоловік священник, а я знаходжусь в декретній відпустці після народження третього сина. Тому наш річний дохід становить менше 42 тисяч доларів. Це нижче середнього рівня, а відповідно і витрати на комунальні в нас буде менший. Ми живемо в приватному будинку площею 150 квадратів. В комунальні тут входить послуги за телебачення, зв'язок. Лише за телеканали щомісяця платимо 3360 гривень. За телефонний зв'язок та інтернет — 3600 гривень. Воду маємо лише холодну. В кожного стоїть бойлер для підігріву. Також в нас, як і в Україні є плата за транспортування електрики, яка коштує 3, 6 гривні а кіловат. Опалення в нас особливе, бо в будинках стоять батареї на оливі. Є баки, куди її заливають, мотори і система вентиляції, подачі теплого повітря. Взимку виходить від 50 до 100 тисяч гривень на опалювальний сезон. У кварталах, де є газ, опалення дешевше і буде коштувати від 11 до 15 тисяч гривень щомісяця", - каже Ольга.

Ціна на газ для побутових споживачів із січня 2021 року зросте на 14%. У січні, за тарифом "Місячний", кубічний метр газу коштуватиме 7,22 гривні без вартості доставки. Це на 14% вище в порівнянні з груднем 2020 року, повідомляє офіційний сайт компанії Нафтогаз України. Зараз вартість газу за куб. м складає 6,33 грн.

Зараз ви читаєте новину «"Раз на рік повертають переплату за комунальні" – скільки платять за комунальні в різних країнах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути