середа, 28 листопада 2018 16:13

Релігієзнавець розповів, якою буде доля Почаївської лаври

Релігієзнавець розповів, якою буде доля Почаївської лаври
Андрій Юраш: Після створення Єдиної української помісної церкви громада монахів і послушників лаври зможе визначитись, до кого належатиме. Фото: Радіо Свобода

Є велика імовірність, що братія Почаївської лаври перейде до єдиної Помісної православної церкви після отримання томосу.

Про це в коментарі для Gazeta.ua говорить керівник департаменту у справах релігій і національностей Міністерства культури Андрій Юраш.

"Доля Почаївської лаври вирішуватиметься залежно від позиції її монастирської громади. Фактично лавра лишається в користуванні Московського патріархату. Держава є власником її споруд, але там діє релігійна організація, яка називає себе Українською православною церквою (Московського патріархату. - Gazeta.ua). Після створення Єдиної української помісної церкви громада монахів і послушників лаври зможе визначитись, до кого належатиме. Така сама процедура буде і щодо 2 інших лавр - Печерської у Києві та Святогірської на Донеччині", - пояснює експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якщо применшувати церковне питання, може початись Третя світова - історик

Він наголошує, що треба дочекатися остаточного створення помісної церкви, яка буде беззаперечним інститутом.

"Є велика вірогідність, що після цього братія монастиря висловить бажання приєднатися до неї. На зборах громади монахів і послушників приймуть рішення стати частиною Української церкви.
Подібні речі в історії були і раніше. Після завершення Другої світової війни братія Почаївської лаври зібралась і проголосувала за перехід під управління УРСР. До того вона знаходилась на території Польщі та була частиною польської автокефалії", - додає Андрій Юраш.

За розпорядженням Кабінету міністрів, до складу Кременець-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника повернули споруди Почаївської Свято-Успенської лаври, яка розташована на Тернопільщині.

Зараз ви читаєте новину «Релігієзнавець розповів, якою буде доля Почаївської лаври». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути