субота, 05 травня 2018 12:53

Рекордне потепління та посівна: яких збитків завдали високі температури

Рекордне потепління та посівна: яких збитків завдали високі температури
Рекордне потепління не завдало значних збитків для хорошого врожаю Фото: expres.ua

Високі температури у квітні та травні не завдали значних збитків для аграрії. Запаси вологи в грунті накопичені за весну високі і не вичерпалися.

Про це пише Аgroinsider.

Як повідомляв на початку квітня Гідрометцентр, березень цього року був один з найбільш вологих за останнє десятиліття. Рекордна кількість опадів була в багатьох районах Харківської, Дніпропетровської, Кіровоградської, Полтавської, Черкаської та Миколаївської областей. Там опади на 10-50 мм перевищили попередні рекордні показники за період спостереження з 1961 року.

"Втрата вологи йде, але її було більш ніж достатньо. Тому перспективи гарного врожаю зберігаються. Однак, що стосується інших культур, в першу чергу ранніх ярих — ячменю, пшениці, зернобобових і, перш за все, гороху, то ситуація не виглядає оптимістичною. "Ці культури знаходяться в початкових фазах розвитку, утворення сходів, і висока температура, відсутність опадів, вітер і низька відносна вологість повітря — все це створює досить напружені умови для цих культур", — сказала Тетяна Адаменко, керівник відділу агрометеорології Гідрометцентру України.

Температура найближчим часом може повернутися до своїх звичайних значень — 6-7 травня очікується її зниження до 18-23 градусів, тобто до звичайних для початку травня показників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна опинилася на межі аграрного Майдану - ЗМІ

У ніч на 2 травня температура в українській столиці поставила черговий рекорд — за даними Центральної геофізичної обсерваторії, стовпчик термометра не опускався нижче 15,7 ° С, і це було на 0,3 ° С вище попереднього рекордного значення 1977 року. При цьому ніч на 2 травня була найтеплішою за останні 137 років спостережень.

В цьому році квітень у Києві став найтеплішим з 1881 року і був на 4,4 ° С тепліше кліматичної норми.

Зараз ви читаєте новину «Рекордне потепління та посівна: яких збитків завдали високі температури». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути