Головний санепідеміолог Львівщини застеріг купувати розрізані кавуни
Скиби кавунів, замотані в поліетиленову плівку, можуть бути зіпсованими та шкідливими для здоров'я.
"Розрізаний кавун починає окислюватися, на його поверхні утворюється середовище, яке сприяє швидкому розмноженню мікроорганізмів, які туди потрапляють. А не потрапити вони туди не можуть. В першу чергу ніж, яким продавець розрізає кавун, забруднює його при розрізанні", – застеріг Роман Павлів, головний державний санітарний лікар Львівщини.
За його словами, кавуни варто купувати по сезону, наприкінці літа. Ранні кавуни, які зараз у продажу, для швидшого дозрівання часто стимулюють хімікатами. Вміст нітратів у них - на межі допустимої норми, говорять експерти.
Зараз в Україні продають здебільшого імпортні кавуни. Зокрема голандські, які можуть важити до 10 кілограм, а за розмірами перевищують українські.
Але найбільш безпечними та найсмачнішими кавуни є у серпні-вересні.
"Тоді вони є наші, українські, справжні, їх привозять з Херсону і Запоріжжя. Взагалі – я би рекомендував людям споживати продукти по сезону, коли вони достигають в природі, а не ранні", – наголосив Павлів.
Коментарі