Цього року можна їсти ранні кавуни та дині, не боячись отруєнь. Про це сьогодні на прес-конференції заявив Борис Шейман, керівник Українського дитячого центру клінічної токсикології, інтенсивної терапії Національної дитячої спеціалізованої лікарні "Охматдит".
"Цього літа ще не було жодного отруєння дітей кавунами та динями. Це зумовлено покращенням контролю санепідемслужб та значним подорожчанням хімікатів, якими обробляють баштанні. Особисто я позавчора купив кавун та диню, і ми родиною їх з'їли. А, зазвичай, раніше, ніж кінець серпня ніхто з моїх рідних їх не купує. Я це завжди суворо контролюю", - зазначив Шейман.
Зі слів лікаря, пік отруєнь нітратами, нітритами, фосфором та хлором, які містились у баштанних, припав на початок 2000-х років. Труїлись ранніми динями, кавунами, помідорами та огірками.
"Купуйте баштанні на базарах та в магазинах. Але оминайте розрізані ягоди, які накриті плівкою. Вони можуть бути інфіковані через немиті руки продавців. Також не купуйте баштанні на дорогах. Там немає контролю якості. Кавун вбирає в себе усі шкідливі сполуки, які є в ґрунті. Наприклад, якщо він ріс біля каналізаційних стоків, ним можна отруїтись", - сказав він.
Борис Шейман радить при перших ознаках отруєнь баштанними — блювота, діарея, різкий біль в животі - давати пити хворому багато соленої води. На стакан рідини потрібно кинути 1 чайну ложку солі.
Коментарі
6