середа, 24 жовтня 2012 10:44

Радіаційний фон біля Фукусіми не відповідає офіційним даним

Радіаційний фон біля Фукусіми не відповідає офіційним даним
Фото: sunhome.ru

Рівень радіації в Фукусімі не завжди відповідає офіційним показникам, повідомляє Greenpeace. За даними відомства, з 40 пунктів державного моніторингу у Фукусімі більше 75% показують досить низький рівень радіації, проте у радіусі 25 метрів від пункту моніторингу рівень радіації зростає до значно більш небезпечних показників.

"Пункт моніторингу, як правило, встановлений у місці, де була проведена дезактивація. Але варто відійти буквально на кілька кроків убік, і рівень радіації виявиться помітно вище. Ми вважаємо, що такий моніторинг приносить більше шкоди, ніж користі - у людей виникає помилкове відчуття безпеки, - говорить Ріанна Теуль, експерт з радіаційної безпеки Грінпіс Інтернешнл.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На "Фукусімі" стався витік радіації

У Фукусімі залишається дуже багато "гарячих" точок. Дезактивація окремих місць і невеликих площ навряд чи сильно знизить рівень радіаційного забруднення в цілому, вважають у відомстві.

"Після аварії на АЕС Фукусіма-1 минуло півтора року, але ми бачимо, що "фонять" невисокі фруктові дерева та дитячі майданчики, які повинні бути знезаражені у першу чергу", - зазначає Теуль.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Японці збираються скинути в океан десятки тисяч тонн радіоактивної води

Жителі цих місць все ще сподіваються повернутися в рідні краї. Однак в житловому районі містечка Кусано, експертами Грінпіс зафіксовано рівень радіації в 5 мкЗв на годину. Рівень у 13 мкЗв на годину прилади показали на території фабрики, де уряд Японії дозволив відновити роботу у вересні 2012 року, а 9 мкЗв на годину - на кордоні з сусіднім селищем. Так що про повернення людей говорити, напевно, зарано.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Журналістам вперше влаштували екскурсію по руїнах "Фукусіма-1"

У свою чергу Грінпіс закликає уряд Японії виділити достатньо коштів і ресурсів для охорони здоров'я населення і зайнятися дезактиваційними роботами у сильнозабруднених і густонаселених районах, таких як Фукусіма, а не намагатися врятувати території, з яких люди були евакуйовані півтора роки тому, і які майже неможливо повернути у життєздатний стан.

Зараз ви читаєте новину «Радіаційний фон біля Фукусіми не відповідає офіційним даним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути