четвер, 15 грудня 2011 13:57

Японці витратять 40 років на демонтаж "Фукусіми-1"

Японці витратять 40 років на демонтаж "Фукусіми-1"

Остаточний демонтаж проблемних реакторів АЕС "Фукусіма-1" займе 40 років Такий прогноз експертів компанії-оператора аварійної АЕС "Токіо електрик пауер" (ТЕПКО) та уряду Японії, передає ИТАР-ТАСС з посиланням на головний японський телеканал "Ен-Ейч-Кей" .

Міністерство промисловості Японії, урядова комісія з питань ядерної енергетики та ТЕПКО підготували новий розклад етапів ліквідації наслідків аварії на "Фукусімі-1".

Відповідно до оновленого плану після холодної зупинки аварійних реакторів фахівці почнуть підготовку до вилучення відпрацьованих паливних стрижнів зі спеціальних басейнів, розташованих над реакторами. Ця операція пройде в період з 2012 по 2015 рік.

Початок найбільш складного етапу ліквідації наслідків аварії АЕС - вилучення розплавленого ядерного палива з реакторів - планується не раніше, ніж через 10 років. Сам витяг палива займе приблизно 25 років, після чого ще 5 років фахівці ТЕПКО будуть демонтувати будівлі реакторів та інші приміщення на території станції.

Раніше експерти оцінювали терміни демонтажу "Фукусіма-1" в 30 років, проте їх довелося переглянути через високу складність деяких етапів. Як відзначили в своїй доповіді експерти комісії з питань ядерної енергетики, ліквідаторам доведеться постійно працювати в умовах високої радіації, що потребують активного використання роботів з дистанційним управлінням. Крім того, фахівцям належить докласти зусилля, щоб не допустити нових витоків радіоактивних речовин за межі АЕС.

В даний час на "Фукусіма-1" завершуються роботи по холодній зупинці трьох проблемних енергоблоків. Про стабілізацію реакторів ТЕПКО планує оголосити в найближчі дні.

Зараз ви читаєте новину «Японці витратять 40 років на демонтаж "Фукусіми-1"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути