середа, 02 листопада 2011 12:21

На "Фукусімі" стався витік радіації

На "Фукусімі" стався витік радіації

В одному з реакторів аварійної японської АЕС "Фукусіма-1" зафіксована ядерна реакція. Представники Tepco, компанії-оператора АЕС, оголосили в середу, 2 листопада, що в пробах повітря, узятих в реакторі, виявили радіоактивний газ ксенон, поява якого є ознакою реакції розпаду.

У реактор розпочато впорскування борної кислоти, яка має знизити інтенсивність реакції, повідомили представники Tepco. При цьому вони підкреслили, що підвищення температури, тиску, а також рівня радіації в цьому реакторі не зафіксовано.

"Реактор стабільний", - заявив прес-секретар Tepco, додавши, що подія, на думку компанії-оператора АЕС, ніяк не відіб'ється на графіку робіт з ліквідації наслідків аварії на "Фукусімі-1".

Аварія на "Фукусімі-1" сталася в березні 2011 року, коли в результаті землетрусу і викликаного ним цунамі на АЕС вийшли з ладу системи автоматичного охолодження реакторів. Навколо станції різко підвищився радіаційний фон. Мешканці населених пунктів, розташованих у радіусі 20 кілометрів від "Фукусіма-1", були евакуйовані.

На даний момент на "Фукусімі-1" ведуться роботи з зупинки аварійних енергоблоків. В кінці жовтня компанія Tepco заявила, що їй вдалося впритул наблизитися до "холодної зупинки" реакторів - температура в енергоблоках опустилася нижче 100 градусів Цельсія і залишається на цій же позначці протягом досить довгого часу. Повне очищення реакторів від залишків палива, за оцінками експертів, після "холодної зупинки" займе ще не менше 30 років.

Зараз ви читаєте новину «На "Фукусімі" стався витік радіації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути