субота, 12 листопада 2011 13:52

Журналістам вперше влаштували екскурсію по руїнах "Фукусіма-1"
17

Фото: Фото: Reuters

Влада Японії в суботу вперше допустила журналістів на територію аварійної АЕС "Фукусіма-1". Працівники ЗМІ розповіли про розруху на ядерному об'єкті, пошкодженому після землетрусу і цунамі 11 березня.

Серед запрошених були представники японських і західних ЗМІ. Журналістів допустили оглянути частину території АЕС з боку моря і місцевість біля енергоблоків, потім їх провели в центр з проведення аварійних робіт на АЕС.

ВІДЕО: Унікальне відео з епіцентру цунамі знайшли під завалами в Японії

Кореспондент агентства Associated Press, який був у числі запрошених, зазначив розруху на АЕС. Зокрема, на території ядерного об'єкта досі лежать перевернуті вантажівки і гори сміття, частина території як і раніше залишається підтопленою. Стіни будівель, де розташовані реактори, пошкоджені, перед будівлями лежать обвалені конструкції і те, що від них залишилося.

Тур для журналістів на АЕС було організовано, щоб продемонструвати, наскільки стабілізувалася ситуація через вісім місяців після аварії. Журналістів одягнули в захисні костюми, а після заходу перевірили рівень радіації на їхньому одязі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Більше 15 тисяч японців стали жертвами землетрусу та цунамі

У результаті аварії на АЕС "Фукусіма-1" після землетрусу і 15-метрового цунамі була зупинена подача води для охолодження реакторів. Це призвело до того, що паливо пропалило корпуси реакторів і накопичилося в захисній оболонці. Одночасно з цим вибухи водню на першому і третьому реакторах пошкодили дах енергоблоків. Наслідком цього стали витоки радіації в повітря і воду, після чого радіоактивні речовини стали виявляти в питній воді, овочах, чаї, м'ясі та інших продуктах.

На даний момент на "Фукусіма-1" ведуться роботи з досягнення "холодної зупинки" АЕС - так званого другого етапу ліквідації аварії. За цей час планується стабілізувати температуру в реакторах нижче 100 градусів за Цельсієм, знизити рівні радіаційного випромінювання в енергоблоках і радіації на території станції.

Зараз ви читаєте новину «Журналістам вперше влаштували екскурсію по руїнах "Фукусіма-1"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути