субота, 26 січня 2008 09:53

Радбез ООН не зміг ухвалити рішення стосовно ситуації в Секторі Газа

Радбез ООН не зміг ухвалити рішення стосовно ситуації в Секторі Газа
Рада Безпеки ООН після чотирьох днів дискусії за закритими дверима не змогла прийняти ніякого документа стосовно ситуації в Секторі Газа. США і арабські країни не прийшли до консенсусу, повідомив журналістів голова СБ ООН, постпред Лівії Джадаллах Азуз ат-Тальхі.

Арабські дипломати в кулуарах називають неприйнятним, зокрема, визначення, що міститься в тексті, "терористичні" відносно ракетного обстрілу ізраїльської території.

Проект, який зараз лежить на столі РБ ООН, закликає Палестину та Ізраїль негайно зупинити насильство в зоні конфлікту і забезпечити гуманітарний доступ в Сектор Газа.

За останні декілька тижнів, за даними ООН на початок дебатів, Сектор Газа опинився на межі гуманітарної кризи. Тільки за останні дні в ході військових операцій загинули 42 палестинці, більше 100 поранені. У Ізраїлі загинула одна людина (громадянин Еквадору) і 11 поранені.

У останній версії, яку західні дипломати розцінили як збалансовану, РБ ООН виражає глибоку заклопотаність у зв"язку з погіршенням гуманітарної ситуації в Газі та південному Ізраїлі й закликає Ізраїль мінімізувати дію своїх акцій на цивільне населення Палестини. Радбез взяв до уваги вирішення Тель-Авіва відкрити пропускні пункти і призвав втілити цей намір в життя в повному об"ємі.

ООН цього дня повідомила, що в умовах блокади Гази не може в повному об"ємі поставляти продовольство і медичні препарати в Секторі, де проживають півтора мільйони людей.

РБ ООН у вівторок за ініціативою Ліги арабських держав приступив до обговорення ситуації в зоні палестино-израільского конфлікту. Чотири дні не вистачило на зближення позицій між Вашингтоном і останніми 14 членами СБ ООН. Голові важко назвати дату продовження дебатів.

Конфлікт спалахнув після 15 січня у зв"язку з проведенням ізраїльської військової операції у відповідь на ракетний обстріл його території. Введена Тель-Авівом блокада порушила подачу електрики, продовольства і медикаментів в Сектор Газа, який опинився на межі гуманітарної катастрофи. На підступах до штаб-квартири ООН цього дня пройшов пікет палестинців, що звертаються до ООН по допомогу, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Радбез ООН не зміг ухвалити рішення стосовно ситуації в Секторі Газа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути