Ексклюзиви
пʼятниця, 14 грудня 2007 11:17

"У Абхазії ніяких виборів президента Грузії не було і не буде"

Абхазія не планує відкривати на своїй території виборчі дільниці для голосування на виборах президента Грузії 5 січня 2008 року, заявив у четвер де-факто міністр закордонних справ самопроголошеної республіки Сергій Шамба.

"У Абхазії ніяких виборів президента Грузії не було і не буде. Грузинська влада і не зверталася до нас з проханням організувати виборчі дільниці на президентських виборах, тому що відповідь наперед ясна. Починаючи з того моменту, коли Грузія організувала референдум за вихід з СРСР, ми не брали участь у цих заходах. Ми себе не вважаємо частиною Грузії і в її політичному житті не беремо участь", - сказав він.

Шамба також спростував звинувачення грузинської сторони в тому, що влада Сухумі забороняє місцевому грузинському населенню виїжджати за межі республіки для участі у виборах президента Грузії.

"Ми нічого не забороняємо. Якщо ці люди хочуть брати участь у політичному житті Грузії, якщо вони відчувають себе її громадянами, вони можуть їхати і жити у Грузії. Ми нікому не перешкоджаємо. Просто ми виходимо з того, що на нашій території живуть наші громадяни. Якщо вони повернулися до Абхазії, то вони повинні узяти абхазьке громадянство або, принаймні, посвідку на проживання, але не жити на території Абхазії з грузинськими паспортами", - сказав Шамба.

Він спростував інформацію про введення надзвичайного стану у Гальському районі і назвав неправомірними заяви грузинських ЗМІ, про те, що абхазька сторона ввела у нижню зону Гальського району додаткові сили і важку техніку, а також перекрила адміністративний кордон на всьому периметрі уздовж річки Інгурі.

"Між сторонами конфлікту існує зона безпеки. Є зобов"язання сторін, які лімітують знаходження по обох сторонах річки Інгурі збройних формувань. На відміну від Грузії, яка удвічі цей ліміт перевищує, ми за його рамки не виходимо. Тому всякі посилання на те, що ми збільшуємо присутність військових на адміністративному кордоні, неправомірні", - сказав міністр.

За його словами, Сухумі підсилює запобіжні заходи у зв"язку з майбутніми виборами грузинського президента, а також у зв"язку з можливими провокаціями.

"Ми намагаємося захистити свої інтереси, проте ніякого надзвичайного положення ні на території Абхазії, ні в окремому районі не оголошено", - завірив Шамба.

Раніше агентство "Новости-Грузия" повідомило, що місцевим жителям заборонили перехід з Гальського району Абхазії у Зугдидський район (Західна Грузія), а у грузинського населення, що проживає в Гальському районі, відбирають паспорти РІА Новости.

Зараз ви читаєте новину «"У Абхазії ніяких виборів президента Грузії не було і не буде"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути