Ексклюзиви
пʼятниця, 16 квітня 2010 18:12

"Ховати таємниці від ворога" – журнал УПА для дітей побачив світ

"Ховати таємниці від ворога" – журнал УПА для дітей побачив світ

Ініціатором перевидання часопису для дітей, який у повоєнні роки у підпіллі друкували ОУН-УПА. став Клуб української інтелігенції імені Богдана Лепкого.

Як розповіла Gazeta.ua голова обласного Клубу української інтелігенції імені Богдана Лепкого Уляна Скальська, вірші про Україну і мову Спиридона Черкасенка та Сидора Воробкевича, оповідання про Федя, який став повстанцем, заклики до маленьких читачів "любити рідну мову і тільки нею розмовляти", "допомагати батькам, братам, сестрам, що пішли в УПА", "ховати таємниці від ворога", малюнки, загадки та ребуси – все це увійшло до відтвореного через 60 років дитячого журналу "Орлики", який видавали повстанці УПА.

Однак тепер видання друкують відкрито, а не в підпіллі, нині його можуть читати усі бажаючі. Нині перевидання "Орликів" через брак коштів вийшло невеликим накладом – близько 500 примірників. Фінансування здійснювалось за рахунок пожертвувань приватних осіб.

У 1950-х роках вояки Української повстанської армії діяли в підпіллі. Літературу видавали таємно на друкарських машинках, на цигарковому папері і невеликим накладом. Крім "Орликів" (для дітей 10-13 років), українські націоналісти випускали також дитячі журнали "Малі друзі" та "Діти України".

Частину перевиданих "Орликів" передадуть до шкільних бібліотек, інші – розповсюджуватимуть у Центрі імені Степана Бандери під час патріотично-виховних заходів та розішлють по просвітніх центрах України.

Зараз ви читаєте новину «"Ховати таємниці від ворога" – журнал УПА для дітей побачив світ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути