середа, 07 квітня 2010 08:32

На Рівненщині вшанували вояків УПА та дали настанови Януковичу

На Рівненщині вшанували вояків УПА та дали настанови Януковичу

6 квітня в урочищі Гурби Здолбунівського району на Рівненщині, де у пасхальні дні 1944 року відбувся найбільший бій в історії Української повстанської армії, проведено панахиду та мітинг. У жалобних заходах взяла участь майже тисяча людей.

"Бій був нерівним. Проти п"яти тисяч українських повстанців воювали понад 35 тисяч "енкавеесівців". На радянському боці були авіація, танкові частини, бронепотяг та артилерія. За радянськими даними тоді загинуло понад 2 тисячі повстанців. Частині вояків вдалося вирватися з оточення й утекти. Гурбенський бій за значенням в історії національно-визвольної боротьби українського народу перегукується з битвою козацького війська під Берестечком у червні 1651 року", - розповів Gazeta.ua один з авторів науково-популярного дослідження "Гурби: квітень 44-го" Ігор Марчук, 34 роки.

Учасники зібрання на Гурбах звернулися до президента Віктора Януковича й українського народу з приводу "ганебної вакханалії, розгорнутої довкола офіційного присвоєння Степану Бандері звання Героя України посмертно".

Вони вказали на те, що за скандальним упередженим рішенням Європарламенту стоїть не думка об"єднаної Європи, а позиція євродепутатів від Польщі.

"Для яких Степан Бандера є символом – нескоримості Української Нації та торжества Українського Духу. Так само і для частини російських політиків – Степан Бандера небезпечний перш за все саме як – Символ", - йдеться у зверненні.

Учасники мітингу також закликали Віктора Януковича не соромити себе як Президента, а твердо стояти на державницьких позиціях і пишатися тими, хто боровся та віддав своє життя за незалежність України.

Правду про бій в урочищі Гурби радянська влада замовчувала. На початку 1990-х років українські патріоти впорядкували поховання: насипали козацькі кургани, встановили хрести, збудували дерев"яну каплицю. Відтоді на третій день Святої Пасхи щорічно вшановують пам"ять полеглих вояків Української Повстанської Армії. У 2006 році на місці битви постав Свято-Воскресенський чоловічий монастир УПЦ КП.

П"ять років тому історією бою зацікавилися голлівудські сценаристи, які планували зняти 11-серійну кінострічки про УПА, фіналом якої мав стати бій в урочищі Гурби.

Зараз ви читаєте новину «На Рівненщині вшанували вояків УПА та дали настанови Януковичу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути