Ексклюзиви
вівторок, 26 лютого 2008 08:37

"Шахова загадка" да Вінчі розгадана

"Шахова загадка" да Вінчі розгадана
Італійським фахівцям вдалося розшифрувати стародавню "шахову загадку" і визначити, що її автором був сам Леонардо да Вінчі. Як повідомляє римська газета "Ла Репуббліка", саме великий Леонардо зобразив на сторінках середньовічного шахового манускрипту за назвою "Скіфанойя" ("Той, що відганяє нудьгу") елегантні фігурки короля, ферзя, тури, слона, коня й пішаки.

Том, який вважався загубленим, був випадково виявлений через п"ять століть у шафах колишньої приватної бібліотеки міста Гориція, що належала родині місцевих аристократів. Знавцям було ясно із самого початку, що ілюстрації не вийшли з-під пера автора книги ченця-математика Луки Бартоломео Пачоле з монастиря Гроба Господня. Після тривалої експертизи, що зайняла більше року, ентузіастам вдалося завершити наукову атрибуцію малюнків і встановити, що вони належать руці Леонардо.

Керував дослідницькою роботою 70-річний міланський скульптор і архітектор Франко Рокко. Консультантом виступив професор Карло Педретті, найбільший у світі авторитет з питань творчості Леонардо да Вінчі. Поки що атрибуція носить умовний характер. Експерти вважають, що малюнки були виконані в 1497 році при дворі міланського герцога Людовика "Мавра". У червні нинішнього року планується провести семінар, присвячений відкриттю італійських вчених, і міжнародний турнір під девізом "Шахи Леонардо", повідомляє Освітній портал.

Зараз ви читаєте новину «"Шахова загадка" да Вінчі розгадана». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути