четвер, 10 січня 2008 09:03

"Саакашвілі президентом не буде"

Попередні підсумки президентських виборів, підбиті грузинським Центрвиборчкомом, можуть обернутися новими масштабними акціями протесту. "Саакашвілі дає інтерв"ю як вже обраний президент, але цього не буде! – заявив один з лідерів об"єднаної опозиції, депутат парламенту Гія Тортладзе. – Ми ніколи не приєднаємося до підсумків цих виборів і не змиримося з ними."

Поки достроково оголошений переможцем президентських виборів Міхаїл Саакашвілі приймає поздоровлення і дає перші інтерв"ю як переобраний глава держави, об"єднана опозиція вимагає відставки глави ЦВК Грузії Левана Тархнішвілі і визнання підсумків виборів сфальсифікованими. За даними грузинського Центрвиборчкому, Міхаїл Саакашвілі набрав 52,21%, тоді як його головний суперник, кандидат від опозиції Леван Гачечіладзе, тільки 25,6%. У самої опозиції дані інші, за якими президентські вибори вимагають як мінімум другого туру.

Саакашвілі підтримують міжнародні спостерігачі і Держдеп США, заявляючи в один голос про демократичність проведеного голосування. Грузинська ЦВК, оприлюднивши вчора попередні підсумки виборів, запевнила, що ситуація до 15 січня, коли з"являться офіційні результати голосування, навряд чи зміниться. Проте порушення були настільки явними і грубими, що російське МЗС виступило з власною заявою. "Від засобів масової інформації, НУО і представників опозиції надходили і далі надходять повідомлення про численні порушення виборчого законодавства з боку влади", – говориться в повідомленні російського МЗС, яке також указує на можливість нових акцій протесту.

Підтверджують готовність до нових могутніх протестних виступів, перший з яких відбудеться 13 січня, і самі опозиціонери.

"Мітинги будуть, і ті акції протесту, які ми проведемо, будуть обширними, – повідомив один з лідерів опозиції, депутат грузинського парламенту Гія Тортладзе. Кандидат у президенти від опозиції Леван Гачечіладзе вже оголосив безстрокову голодовку з двома вимогами: провести другий тур виборів і надати кандидатам рівні умови. Міхаїл Саакашвілі пропонує опозиціонерам пости в уряді, проте вони налаштовані вкрай рішуче і на компроміси не йдуть."

"Міхаїл Саакашвілі – нелегітимний президент. У нього немає жодного права пропонувати кому-небудь або коаліційний уряд, або однопартійний. Нинішня його пропозиція – це те саме, наче б він запропонував нам увійти до складу китайського уряду, – заявив представник лейбористів Гіоргігугава, повідомляє Твой День.

Зараз ви читаєте новину «"Саакашвілі президентом не буде"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути