пʼятниця, 30 листопада 2007 17:42

"Російсько-грузинські економічні відносини урегулюються після відмови від антиросійської риторики"

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров відновлення економічних відносин між Росією і Грузією вважає за можливе після врегулювання відносин між країнами на політичному рівні.

"Відносини в економічній, торговій, інших областях буде обов"язково нормальним, якщо будуть нормальними відносини на рівні політичного керівництва Грузії щодо Росії, - заявив глава зовнішньополітичного відомства РФ Сергій Лавров на прес-конференції в Мадриді, після зустрічі з міністром закордонних справ Грузії Гелою Бежуашвілі 30 листопада.

"Шлях до цього один - відмовитися від антиросійської риторики, яка стала вже нормою у висловах грузинського керівництва, і відмовитися від спроб шукати в Росії джерело всіх бід як у внутрішній, так і в зовнішній політиці Грузії", - заявив він.

Для врегулювання двосторонніх відносин Лавров вважає необхідним реалізувати всі ті угоди, які були підписані і з російською стороною, а також в плані врегулювання конфліктів в Абхазії і Південній Осетії.

За оцінками міністра, таких документів багато. Серед них він виділив угоду, підписану покійним прем"єром Грузії Зурабом Жванія і південноосетинським лідером Едуардом Кокойти. Проте, сказав Лаврова, грузинська сторона відхилилася від виконання цієї угоди, визнавши, що цей механізм врегулювання конфлікту неефективний.

Сьогодні міністр закордонних справ РФ висунув контрзвинувачення грузинській стороні, заявивши, що як тільки підписуються корисні документи, після цього місце мають непередбачувані дії грузинської сторони - формування альтернативних структур в Південній Осетії і Абхазії, ігнорування резолюції ООН по Кодорській ущелині, а також провокації з ракетами, вторгненнями в зону конфлікту і вбивствами.

Сергій Лавров підкреслив, що у всіх підписаних договорах, тільки російська сторона виконує свої зобов"язання. І в цьому контексті він виділив угоду від 2005 року, в якому йдеться про виведення російських військових баз, про створення спільного російсько-грузинського антитерористичного центру і про підписання великого договору, а також про вироблення спеціального закону, яким грузинська сторона гарантувала б нерозміщення на своїй території військ іноземних держав.

Як заявив Лавров, з цього пакету, в розробці якого брав участь Михайло Саакашвілі, тільки російська сторона виконала своє зобов"язання і вивела свої військові бази з Грузії достроково. Він вважає необхідним, щоб і грузинська сторона зробила стрічні кроки, передає Новости-Грузия.

Зараз ви читаєте новину «"Російсько-грузинські економічні відносини урегулюються після відмови від антиросійської риторики"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути