пʼятниця, 20 серпня 2010 20:04

"Регіонали" пообіцяли тримати ціну хліба до останнього

"Регіонали" пообіцяли тримати ціну хліба до останнього

Подорожчання хліба зараз не має об'єктивного характеру і зумовлене бажанням деяких ділків підзаробити на ажіотажі.

Про це Gazeta.ua заявив голова комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин Григорій Калетнік.

"Члени секретаріату комітету Верховної Ради з питань аграрної політики роз'їхались по областях для вивчення цієї ситуації. Вони мають зустрітися із працівниками і підприємствами, які випікають хліб, людьми, які викупили у свій час хлібоприймальні підприємства і мають свої запаси зерна. Тому має бути обов'язково вивчена ситуація, скільки зерна залишків минулого року по минулорічних цінах знаходиться в засіках сьогодні України. В тому числі в приватних структурах, акціонерних товариствах. Маємо знати і що знаходиться ще в аграрному фонді і держрезервах. І тоді ми можемо говорити про те, яким чином можна цю ситуацію і на якому рівні утримати", - зауважив "регіонал".

Калетнік вважає, що об'єктивних причин для подорожчання хліба наразі не існує.

"Є певні сьогодні напрацювання, щоб створити необхідний резерв додатково із того наявного продовольчого зерна, яке в Україні є, щоб на ньому не нагрівали руки відповідні ділки. Чому я говорю "не нагрівали руки"? Бо на моїй пам'яті було багато різних років, і подорожчання ішло головним чином не від об'єктивної ситуації, а завжди в цю об'єктивну ситуацію включали дуже і дуже значні відсотки ті, хто хоче нею скористатися на свою користь. Тобто, головне питання моніторинг ситуації і, відповідно, реагування всіх структур влади, в тому числі і законодавчої, і комітет буде в цьому займати активну позицію. Ми будемо робити все необхідне для того, щоб ціна хліба утримувалася на такому рівні, який буде доступний для наших людей", - зазначив нардеп.

На думку "регіонала" впровадження квот на експорт зерна позитивно вплине на внутрішній ринок хліба.

"Я не знаю жодної держави, щоб не впливала на свій ринок. Тут що Євросоюз і кожна країна Євросоюзу, що заокеанські країни, всі відповідно до ситуації у державі включають свої інструменти. Тому ми маємо вчитися якраз ролі держави і законодавства держави щодо забезпечення своїх національних інтересів", - підкреслив Калетнік.

Як відомо, за прогнозами експертів, восени очікується істотне подорожчання хлібобулочних виробів.

У свою чергу, перший віце-прем'єр Андрій Клюєв пообіцяв посилити контроль на зерновому ринку через оборудки на ринку.

Перед цим прем"єр-міністр Микола Азаров заявляв, що в уряді не бачать підстав для підвищення цін на хліб.

Однак, у Севастополі на 15-20 копійок подорожчав хліб, що випікається основним виробником хлібобулочних виробів у місті ВАТ "Цар-хліб".

5 серпня ВАТ Кременчуцький хлібокомбінат підняв ціну на соціальний хліб. Буханець ржано-пшеничного хліба подорожчав на 11 коп. - до 2,76 грн. Глава правління Галина Олійник пояснила, що це через дефіцитом муки другого ґатунку.
Зараз ви читаєте новину «"Регіонали" пообіцяли тримати ціну хліба до останнього». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути