середа, 17 березня 2010 11:13

"Північний потік" подорожчав на $2 мільярди

"Північний потік" подорожчав на $2 мільярди

Балтійський газопровід "Північний потік" вийде дорожче, ніж очікувалося. Він вимагатиме фінансування в розмірі 8,8 млрд євро (або 12 млрд доларів). П"ять років тому проект оцінювався в 5 млрд євро, в 2008 році "Газпром" повідомляв, що кошторис газопроводу складе близько 7,4 млрд євро (10,1 млрд доларів за поточним курсом).

Нинішню цифру назвала представник Nord Stream AG Ірина Васильєва, яка стверджує, що кошторис не змінилася. Просто він враховує лише капітальні витрати (закупівлю труб, їх укладання, проектування та інше), такий порядок розрахунку - звичайна практика для великих інфраструктурних проектів. Бюджет буде витриманий, основні замовлення вже зроблені, пообіцяла Васильєва.

Додаткові 1,4 млрд євро - це некапіталізовані адміністративні витрати та початкові витрати до запуску газопроводу, але основна частина - відсотки і комісії по кредитах на трирічний період будівництва.

Вчора оператор проекту, Nord Stream AG, зайняв 3,9 млрд євро у 27 європейських банків. Ставка і терміни погашення не розкриваються. Джерело, близьке до Nord Stream, повідомляє лише, що 800 млн євро оператор повинен повернути через 10 років, а інші 3,1 млрд євро, забезпечені гарантіями експортних агентств Hermes і Sace, - через 16.

Будівництво "Північного потоку" розпочнеться в квітні, перша гілка повинна запрацювати в 2011 році, друга - в 2012 році.

NEWSru

Зараз ви читаєте новину «"Північний потік" подорожчав на $2 мільярди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути