пʼятниця, 26 березня 2010 16:01

"Майн кампф" Гітлера заборонили в Росії

За рішенням російського суду книга Адольфа Гітлера "Майн кампф" ("Моя боротьба") буде включена до Федерального списку екстремістських матеріалів - через 85 років після її першої публікації.

Досі твір нацистського лідера в Росії не був заборонений, знаходився у вільному доступі на деяких інтернет-сайтах і напівлегально поширювався продавцями книг, зазначила Генеральна прокуратура Росії.

На оформлення судового рішення не було потрібно багато часу, оскільки, за даними Генпрокуратури, антіекстремістскій закон дає підставу автоматично, без додаткової аргументації та експертизи зарахувати книги керівників Націонал-соціалістичної робітничої партії Німеччини до екстремістських матеріалів.

Наглядове відомство так і не пояснило, чому положення чинного закону до цього часу не було застосовано щодо творіння головного німецького фашиста.

У книзі Адольфа Гітлера чітко виражений расистський світогляд, згідно з яким арійці стоять на вищому щаблі людства, а інші нації - євреї, цигани, негри - розглядаються як "нижчі раси". "Майн кампф" закликає до боротьби за чистоту арійської раси і дискримінації інших народностей аж до їх знищення.

Відомо, що авторські права на книгу Гітлера належать міністерству фінансів німецької землі Баварія. Але лише кілька років тому була розкрито, що надходженнями від продажу твору розпоряджався Німецька благодійна рада в Лондоні.

Вона використовувала ці кошти для допомоги колишнім в"язням нацистських таборів - платила за візити соціальних працівників, допомагала розібратися з паперами по компенсаціях, організовувала допомогу персональних психотерапевтів.

Після оприлюднення цього факту рада відмовилася приймати відрахування від продажу книги.

У деяких країнах - Австрії, Китаї, Мексиці та Нідерландах - книга оголошена поза законом. В інших, наприклад, Канаді, США, Австралії та Франції, - вона вільно продається і лежить у бібліотеках.

Незважаючи на різко негативне ставлення в Ізраїлі до Гітлера і його ідеології, уривки з "Майн кампф" були видані Єрусалимським університетом як посібник з історії Німеччини.

ВВС

Зараз ви читаєте новину «"Майн кампф" Гітлера заборонили в Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути