понеділок, 02 червня 2008 15:29

"Колишній курс долара до кінця року повернеться" - експерт

"Колишній курс долара до кінця року повернеться" - експерт

Ринковий курс долара може опуститися нижче ніж 4,5 UAH/USD. Востаннє долар коштував так дешево щодо гривні на готівковому ринку тільки після терактів 11 вересня 2001 року в Нью-Йорку.

21 травня Національний банк України ревальвував гривню — підвищив вартість національної валюти щодо долара з 5,05 до 4,85 UAH/USD. Офіційна причина ревальвації — боротьба зі зростанням цін. 22 травня рада Нацбанку ветувала постанову НБУ. "Ревальвація гривні — політичне рішення, яке Нацбанк прийняв під тиском уряду. Захід не є методом боротьби з інфляцією і завдасть безпосередньої шкоди економіці" — так прокоментував подію екс-міністр фінансів Микола Азаров. На думку аналітиків, зміцнення офіційного курсу гривні справді мало вплине на інфляцію, однак крок є економічно обґрунтованим — протягом останніх місяців ринкова вартість нацвалюти була нижчою за офіційний рівень 5,05 UAH/USD.

Чутки про можливу ревальвацію нацвалюти з"явилися восени 2007-го. Тоді Володимир Стельмах, голова Національного банку України, заявив, що "бачить підстави для зміцнення гривні". Говорили навіть, що НБУ зміцнить гривню до 4,9UAH/USD. Основною причиною заяви Володимира Стельмаха стала висока інфляція з початку 2007-го: за перші три квартали минулого року зростання цін становило 8,6% (роком раніше — 5,9%).

"Ревальвація закономірна. Ринковий курс гривні давно відрізняється від офіційного", каже Олександр Жолудь, експерт Міжнародного центру перспективних досліджень. На міжбанківському ринку вартість долара цього року кілька разів знижувалася до 4,5-4,6 UAH/USD, в обмінних валютних пунктах — до 4,55-4,65 UAH/USD. У середині травня — за кілька днів до рішення НБУ про ревальвацію гривні — курс долара в обмінниках опускався до 4,4 UAH/USD. За словами Олександра Жолудя, востаннє долар коштував так дешево щодо гривні на готівковому ринку тільки після терактів 11 вересня 2001 року в Нью-Йорку, коли американська валюта впала по всьому світу.

На думку Олександра Жолудя, зміцнення гривні на 3,9% кардинально не впливаю на економічну ситуацію в Україні: 4,85 UAH/USD все одно були б вищі від готівкового і міжбанківського курсів. "Якби Нацбанк опустив курс долара, наприклад, до 4,2 UAH/USD, це стало б справжнім шоком для української економіки — експортерів, компаній, які ведуть свої розрахунки в доларах, і населення, яке зберігає заощадження в американській валюті", — впевнений Жолудь.

Дмитро Золотько, начальник казначейства Банку НРБ, вважає, що ревальвація навряд чи істотно здешевить імпортні товари. "Істотного антиінфляційного ефекту від зміцнення гривні не буде, — погоджується Олександр Жолудь. — Ціни на ввезені в Україну товари у перерахунку на гривню не зміняться. Зараз попит на імпорт такий високий, що продавцям немає сенсу знижувати вартість іноземних товарів на українському ринку". За оцінками фахівців, сильна гривня зменшить показник зростання цін на 1-2 відсоткові пункти.

Олександр Жолудь не виключає, що населення охопить паніка — народ почне масово продавати долари і купувати гривню. У цьому випадку ринковий курс долара здатен опуститися навіть нижче ніж 4,5 UAH/USD. "Якщо пропозиція гривні на міжбанку збільшиться, а курс долара при цьому не відкотиться до 4,7-4,8 UAH/USD, наступним кроком НБУ може стати введення змінного курсу", — міркує Олександр Жолудь. За словами Валерія Литвицького, керівника групи радників голови НБУ, регулятор зараз не так намагається посилити нацвалюту, як прагне зробити курс гривні гнучкішим, щоб він відображав ситуацію на готівковому та міжбанківському ринках.

Утім, гнучкість курсу може призвести до девальвації нацвалюти — підвищення вартості долара і зниження гривні. Цього і наступного року банкам і компаніям доведеться погасити досить великі суми за кредитами, залученими за кордоном у 2005-2007-му. У результаті може виникнути дефіцит доларів у країні та ослаблення курсу гривні. "Я не сумніваюся, що повернеться колишній курс. Це буде трохи пізніше, але до кінця року. Я не радив би позбуватися долара", — заявив заступник голови Секретаріату президента Олександр Шлапак, повідомляє Контракти.

Зараз ви читаєте новину «"Колишній курс долара до кінця року повернеться" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути