вівторок, 22 грудня 2009 14:13

"Газпром" вирішив газові суперечки з Туркменією

"Газпром" вирішив газові суперечки з Туркменією

Державні компанії "Газпром" і "Туркменгаз" підписали поправки в контракт, згідно з якими експорт газу з Туркменії до Росії поновиться 1-10 січня 2010 року. Таким чином, газовий конфлікт між двома країнами, що тривав з весни 2009 року, можна вважати вичерпаним. Раніше представники обох держав заявляли, що постачання скоро поновляться, але конкретні терміни не указувалися.

За новим контрактом Росія зобов"язалася купувати в Туркменії до 30 мільярдів кубометрів газу щорічно. Для порівняння, до 2009 року об"єм закупівель складав близько 48 мільярдів кубометрів, а в бюджеті "Газпрому" на найближчі три роки, з якими вдалося ознайомитися російським діловим ЗМІ, йшлося, що об"єм закупівель знизиться до 10,5 мільярдів кубометрів. Ціна на паливо визначатиметься за спеціальною європейською формулою.

Туркменський газ припинив поставлятися до Росії на початку квітня, коли сталась аварія на магістральному газопроводі Середня Азія-Центр-4. У Туркменії вважали, що в аварії винен "Газпром", що несподівано скоротив закупівлі палива. Після цього газопровід був відновлений, проте постачання не поновилися, оскільки сторони не могли домовитися про об"єми експорту.

В умовах збільшення споживання газу Росії вигідно купувати паливо у Туркменії та перенаправляти його до Європи. Проте в кризовий 2009 рік у "Газпрому" і так виявилось дуже багато газ, тому він був зацікавлений в тому, щоб тимчасово припинити постачання.

У жовтні газета "Ведомости" дізналася, що Туркменія може заборонити Росії реекспорт газу до Європи, що могло виявитися невигідним для "Газпрому", якому довелося б продавати власне паливо і платити з нього мито. А в грудні Туркменія урочисто відкрила газопровід до Китаю, який повинен знизити залежність країни від основного експортного партнера - Росії, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «"Газпром" вирішив газові суперечки з Туркменією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути