вівторок, 30 червня 2009 10:16

Росія залишила свого конкурента без газу

Росія залишила свого конкурента без газу

Росія купуватиме газ у Азербайджану за рекордною ціною в 350 доларів за тисячу кубометрів, пише газета "Коммерсант". Раніше "Газпром" пропонував зіставні ціни лише Узбекистану та Туркменії.

C 2010 року Росія почне купувати у Азербайджану по 500 мільйонів кубометрів газу на рік, але поступово нарощуватиме об"єми. Голова правління російської монополії Олексій Міллер, після підписання контракту з Держнафтокомпанією Азербайджану (ДНКАР), заявив, що запропонована Баку ціна є "комерційно вигідною" для Азербайджану.

Азербайджанський газ піде на внутрішній ринок і споживатиметься в південних регіонах Росії, що дозволить вивільнити об"єми газу російського походження для його експорту. Аналогічна схема діяла і при закупівлях середньоазіатського газу. За підрахунками газети "Время новостей", якщо ціна на нафту до кінця вересня значно не коливатиметься, то в першому кварталі 2010 року "Газпром" не зможе купувати газ у Баку дорожче 220-230 доларів за тисячу кубометрів, щоб не отримати збитки від цієї операції.

Раніше Азербайджан був останнім експортером газу з країн колишнього СРСР, з яким у Росії немає контракту. Пропозиція про співпрацю Азербайджану була зроблена "Газпромом" ще в червні 2008 року, а 27 березня "Газпром" підписав меморандум про взаєморозуміння з ДНКАР. Серед пунктів меморандуму були передбачені переговори про умови договору на купівлю азербайджанського палива.

За підсумками переговорів в Баку, "Газпром" також був включений в список пріоритетних покупців азербайджанського газу з другої черги найбільшого родовища "Шах-Деніз" (запаси більше 1,2 трильйонів кубометрів). При цьому іншим потенційним покупцям доведеться пропонувати Баку привабливіші умови, щоб отримати контракт замість "Газпрому". Раніше російський концерн вже пропонував викупляти весь газ з цього родовища, яке вважається потенційною ресурсною базою для європейського газового проекту Nabucco.

Розвідані запаси газу в Азербайджані складають близько 1,5 трильйонів кубометрів газу. При цьому в 2007 році країна видобувала лише 28 мільярдів кубометрів на рік. "Газпром" зараз щодоби видобуває більше 900 мільйонів кубометрів газу.

Передбачалось, що азербайджанський газ дозволить завантажити газопровід Nabucco, будівництво якого ще не розпочалось. Nabucco припускає будівництво газопроводу з каспійського регіону і через Туреччину до Європи в обхід Росії. У "Газпрому" є альтернативний проект - "Південний потік", який вважається конкурентом Nabucco. Основна складність реалізації проекту Nabucco полягає в тому, що держави, які б забезпечили завантаження газопроводу, досі не знайдені.

У червні президент Азербайджану Ільхам Алієв назвав Nabucco "дуже сирим проектом", відзначивши, що у нього "немає навіть джерел газу, ні з ким не укладено угод про постачання", повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Росія залишила свого конкурента без газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути