понеділок, 02 червня 2008 20:35

"Газпром" буде купувати газ в Азербайджану

Російська газова монополія "Газпром" запропонувала Азербайджанові продавати газ, видобутий в цій країні, до Росії. Про це повідомляє РІА Новости з посиланням на прес-службу "Газпрому". Ще кілька років тому російська монополія сама постачала газ до Азербайджану.

Питання про постачання палива до Росії обговорювалося на зустрічі голови правління "Газпрому" Олексія Міллера і президента Азербайджану Ільхама Алієва. Про точну ціну, яку запропонував "Газпром", поки що нічого не повідомляється, проте відомо, що російська монополія готова купувати газ за ринковими цінами і на засадах довгострокового контракту.

Росія припинила постачати газ до Азербайджану 2007 року, коли "Газпром" підняв ціни з 110 до 235 доларів за тисячу кубометрів. До цього об`єм закупівель постійно зменшувався - в 2007-му Азербайджан планував купити півтора мільярди кубометрів, а на ріком раніше - 4,5 мільярда. Представники "Газпрому" пояснювали це тим, що в прикаспійській країні поступово збільшуються обсяги виробництва, і вона не тільки забезпечує себе паливом, але і продає його за кордон, наприклад, до Грузії.

Запаси Азербайджану оцінюються в півтора трильйони кубометрів газу, причому 1,3 трильйона з них можуть бути видобуті на родовищі Шах-Деніз в азербайджанському секторі шельфу Каспійського моря. Споживання газу в країні становить 10-11 мільярдів кубометрів за рік, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «"Газпром" буде купувати газ в Азербайджану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути